Volkshogeschool met gedurfde contrasten

Roskilde Festival heeft nu haar eigen volkshogeschool - de eerste nieuwe algemene volkshogeschool in Denemarken sinds 50 jaar. Uiteraard bevindt het gebouw zich in het creatieve stadsdeel Musicon van Roskilde, naast Museum Ragnarock.

De voormalige cementfabriek Unicon is nu omgetoverd tot een volkshogeschool. De enorme, lege hal bood het potentieel en de vrijheid die de kern vormen van de ideologie van het Roskilde-festival. Het bestaande betoncomplex is gerenoveerd, terwijl het natuurlijke patina authenticiteit blijft bieden. Het gebouw is opengesteld door grote raampartijen en dakramen, die zorgen voor een aangename verdeling van het licht in de enorme ruimtes.

Troldtekt akoestische panelen zijn gebruikt op de plafonds in de hal, die esthetisch goed passen bij de industriële architectuur. Tegelijkertijd zorgen de panelen voor een superieure akoestiek in de grote ruimte. In contrast met de betonnen structuur zijn 16 grote boxen in verschillende kleuren en materialen in het complex geïntroduceerd. Ze zijn allemaal geplaatst in de grote, acht meter hoge hal met de kantine en andere gemeenschappelijke voorzieningen. De boxen worden gebruikt als klaslokalen en workshops en herbergen ook een collegezaal en een dansstudio. Vanuit de dansstudio, die ook een Troldtekt akoestisch plafond heeft, is visueel contact gemaakt met zowel de gemeenschappelijke ruimte als de creatieve wijk buiten.

Volkshogeschool in creatief stadsdeel
De verbouwing van de voormalige cementfabriek is geïnspireerd op het Roskilde-festival, dat sterk wordt aangedreven door humanitaire focus en creatieve energie. De volkshogeschool bevindt zich in het creatieve stadsdeel Musicon, waar ook accommodatie voor studenten en docenten van de volkshogeschool is te vinden. De stijl is industrieel met een eigentijds gevoel. Grenzend aan de school is het ongelooflijk opvallende Museum Ragnarock. Net als de volkshogeschool is het museum ontworpen door COBE Architects en MVRDV.

“Als een voormalige student op de middelbare school was het voor mij een heel bijzonder project om een oude cementfabriek om te vormen tot een volkshogeschool, die toekomstige generaties studenten zal vormen. Door het gebouw open te stellen en een aantal nieuwe boxen in de oorspronkelijke structuur toe te voegen, heeft het complex een nieuw leven gekregen. Een vervallen industrieel gebouw is veranderd in een ontluikende hub voor creativiteit en mensen die samenkomen, ”zegt Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE Architects.

COBE Architects en MVRDV wonnen de wedstrijd voor het gebied 'ROCKmagneten' in 2011, dat naast de Roskilde Festival Volkshogeschool ook het Ragnarock Museum voor Pop, Rock en Jeugdcultuur omvat, dat in 2016 opende, alsook het hoofdkantoor van de Roskilde Group en een masterplan voor het ontwikkelen van de omgeving.

Feiten

Project:
Roskilde Festival Volkshogeschool in Roskilde, Denemarken
Architecten:
COBE Architects en MVRDV
Klant:
Bygningsfondens Roskilde Festival Højskole
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel grijs
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect

Awards

Genomineerd door ArchDaily voor Building of the Year 2020 in de categorie Educational Architecture.

Genomineerd voor de prestigieuze Deense prijs als "Schoolgebouw van het Jaar 2019."