Iconische sporthal opgeknapt

Na uitgebreide renovatie- en uitbreidingswerken is de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Ollerup in het zuiden van Funen in zijn oude glorie hersteld. De sporthal is ook gemoderniseerd met verbeterde faciliteiten voor wedstrijden en meer toeschouwers.

De Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Ollerup bij Svendborg, Denemarken, is bezig geweest met een ingrijpend en complex renovatieproject, met als doel de voorzieningen te verbeteren en de oorspronkelijke kenmerken op een zodanige manier te herstellen dat hun neoklassieke stijl en symmetrie opnieuw de onderliggende architectonische elementen zijn.

De middelbare school werd opgericht in 1920 en is de oudste academie voor lichamelijke opvoeding in Denemarken. Een overdekt zwembad werd toegevoegd in 1926 en de sporthal werd gebouwd in 1932, waarmee de symmetrische indeling werd voltooid. Het unieke ontwerp van de hal was het geesteskind van Christian Ostenfeld, een ingenieur die werd geïnspireerd door een Amerikaanse hangar met gebogen plafondconstructie en pilaarvrije ruimte. Het was vooral belangrijk om het plafond te behouden, ondanks de nieuwe eisen omtrent akoestiek, brand en ventilatie.

Praksis Arkitekter heeft de uitdagende taak op zich genomen om het karakter van het gebouw te herdefiniëren en het tegelijkertijd mogelijk te maken om het te gebruiken voor concerten en conferenties evenals sportwedstrijden, naast de dagelijkse onderwijsactiviteiten. De zitplaatsen zijn flexibel en de akoestiek, verlichting en ventilatie zijn ook gemoderniseerd.

Warme oppervlakken in de hal en de foyer

Om aan de hedendaagse bouwvereisten te voldoen, zijn grote depots en een scala aan faciliteiten toegevoegd in een aantal lage gebouwen langs beide zijden van de hal, die ook te voet toegang bieden tot een buitenruimte vanaf de bovenste rijen stoelen. Meer symmetrie is te vinden in de nieuwe twee-verdiepingen-tellende foyer die is gebouwd tegen de gevel met uitzicht op het groene gebied. De foyer is een voortzetting van de klassieke elementen, terwijl er ook een uitgesproken eigentijdse toets wordt toegevoegd.

Troldtekt akoestische panelen zijn een terugkerend materiaal, met natuurlijke gekleurde panelen in de foyer in combinatie met plafondspotverlichting, terwijl in de hal witgeverfde Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd in de gevel en onder de balkons - in perfecte harmonie met de klassieke stijl . In de hal hebben de architecten ervoor gekozen om eikenhouten vloeren te plaatsen voor een warm gevoel, terwijl houten strips zijn gebruikt voor de afgesloten ruimtes van de foyer.

"Er is een traditie op de academie dat oud-studenten -" Bisserne "- vrijwillig helpen met onderhoud, en de groep in kwestie heeft ook deelgenomen aan dit grote renovatie- en uitbreidingsproject, vooral met het timmerwerk."

Feiten

Project:
Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Ollerup, Denemarken
Architecten:
PRAKSIS Arkitekter
Klant:
Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Ollerup
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt Plus akoestische panelen
Kleur:
Naturel crème en wit 101
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5 & 5 mm schuine randen, tand en groef, K5-FN
Montage:
Met Troldtekt structuur schroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect & PRAKSIS Arkitekter