Gigantium

Gigantium is een sport- en cultureel centrum in Aalborg met een grote arena, sporthallen en twee schaatsbanen. De nieuw gebouwde zwembaden brengen de totale oppervlakte van het complex op 35.000 vierkante meter.

Vooral in de wintermaanden kunnen bezoekers verbluffend mooie zonsopgangen ervaren in de nieuwe zwembaden van Gigantium. Het licht vult langzaam de ruimte terwijl de eerste zonnestralen op het water en de wanden van de enorme open ruimte schijnen. De reflecties van het water worden weerspiegeld op het uitgestrekte plafond en de immense gelamineerde balken die de bassins overspannen. Gedurende een paar minuten vult de lage zon de enorme ruimte, die bijna net zo ruimtelijk aanvoelt als een kleine kathedraal. Dit is architectuur op zijn best.

In feite is licht één van de hoekstenen van dit specifieke project. De grote glazen gevel op het oosten accentueert de golvende vorm van het gebouw, laat veel daglicht binnen en biedt een ononderbroken uitzicht op de buitenkant. Geperforeerde panelen van gegolfd metaal fungeren als een lichtgordijn en filteren het felle licht. De gevel op het zuiden is minder open vanwege het grote dak, dat de zwembaden overspant en bijna tot de grond reikt met zijn brede overhang. Het schermt af van de zon, maar het is nog steeds mogelijk om van het uitzicht te genieten door de raamsecties over de gehele lengte van het gebouw. In het westen piekt de gevel in hoogte naast de kinderzwembaden.

De andere Gigantium gebouwen zijn meer naar binnen gericht, als gevolg van hun functies als schaatsbanen, sporthallen en concertlocatie. Het is daarom echt een grote bonus voor de hele faciliteit dat de zwembaden opengesteld zijn voor het uitzicht en het landschap. Tegelijkertijd creëert de golfvormige gevel een sterk visueel profiel dat van een afstand opvalt. Gigantium heeft een nieuw en onderscheidend onderdeel dat zeer overtuigend dynamiek, sport en spel uitstraalt.

De grote golfvorm

Het golfvormige gebouw is ontworpen door het architectenbureau Kjaer & Richter, dat de uitdaging duidelijk omarmde en zich met hart en ziel wijdde aan het ontwerp van het gebouw, zowel als geheel als de details. Buiten zijn de gevels bekleed met aluminium composietpanelen voor een aantrekkelijke afwerking die de kleuren van de lucht weerspiegelt, met de nadruk op de golfvorm.

Het zwemcentrum is in principe verdeeld in twee delen - een functioneel gedeelte en een zwembadgedeelte. Het functionele gedeelte leunt tegen de ijsbaan en de nieuwe foyer aan. Het bevat alle servicefuncties zoals kaartverkoop, café, kleedkamers en wellness, terwijl de zwembaden uitkijken op het landschap in het zuiden en oosten.

Troldtekt dempt geluid

Er zijn vier hoofdzwembaden, waarvan er drie onder de grote verenigende dakstructuur zijn geplaatst. In het oosten ligt het duikbad, met de enige indoor vijf meter lange duikplank van Noord-Jutland, die nauw verbonden is met een groot 25-meter wedstrijdbad. Een klein warm zwembad bevindt zich in het zuiden, terwijl het kindergedeelte met een grote glijbaan en douches het verst naar het westen ligt.

In het midden bevindt zich een opvallende gezinssauna die tevens dienst doet als uitkijkpunt vanwaar je de hele ruimte kunt overzien. Het wellnesscentrum bevindt zich op de bovenste verdieping, met jacuzzi's, een sauna, een stoombad en een koud bad. Er zijn ook conferentiezalen die grote bijeenkomsten kunnen accommoderen.

Feiten

Project:
Gigantium – sport- en evenementencentrum in Aalborg, Denemarken
Architecten:
Kjær & Richter en KPF Arkitekter
Klant:
Gemeente Aalborg
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Naturel Crème
Structuur:
Fijn (1.5 mm houtwol)
Randafwerking:
11 mm schuine randen, K11
Bevestiging:
In volledige plafondelementen
Tekst & Foto
Tekst:
Thomas Mølvig, architect
Foto:
Thomas Mølvig, architect