Idrættens Hus

In Kildegården in Roskilde kunnen omwonenden een breed scala aan recreatieve activiteiten uitoefenen, in een gebied waar voorheen de stadskazerne was gehuisvest. Idrættens Hus heeft in het bijzonder uitstekende faciliteiten voor gymnastiek en tafeltennis.

Klassieke gevels in rode baksteen zijn een veel voorkomend kenmerk van Kildegården dat in het nieuwe gebouw wordt weerspiegeld, met voorzieningen voor luchtgymnastiek, trampolinespringen en tafeltennis, alsook ruimtes voor vele andere vormen van beweging en sport.

Het langwerpige gebouw is opgedeeld in kleinere eenheden, waarbij het entreegebied en de hoofdtrap dienen als een lichter element tussen de bakstenen kern en de grote trampolinehal. Het gevelontwerp is gevarieerd om te passen bij de kleine schaal van de site.

De gymnastiek- en trampolinehallen bevinden zich aan beide uiteinden, in bouwelementen met een lichtere structuur en met de hoge plafonds die nodig zijn voor luchtgymnastiek.

Samenhangend element

Grote raampartijen bieden uitzicht op de gymnastiek- en trampolinehallen vanaf de straat en zorgen voor goed contact met de activiteiten. Hetzelfde visuele contact bestaat in het gebouw, waarbij het heel gemakkelijk is om de weg te vinden vanaf de ingang. Bezoekers kunnen de trampolinehal bekijken en een open balkon op de eerste verdieping biedt uitzicht op de activiteiten van de turners in de hal eronder.

Het visuele contact  is overal een sterke samenhangende kracht in het gebouw. Troldtekt akoestische panelen zijn gebruikt op de plafonds en / of muren in alle kamers om de akoestiek te optimaliseren.

Troldtekt panelen dienen ook als decoratief element in de twee grote hallen, met verticale kleurpatronen die de witte oppervlakken breken. De kleur rood wordt weerspiegeld in de ‘kern’ van het gebouw. Het verticale patroon wordt herhaald in de buitengevel waar lichtere panelen en verticale vensters op dezelfde manier gebruikt zijn om de donkergrijze gevel te breken.

Feiten

Project:
Idrættens Hus, Kildegården in Roskilde, Denemarken
Architecten:
Mangor & Nagel
Klant:
Municipality of Roskilde
Troldtekt Producten
Plafond- en wandpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101, Grijs 202, Zwart 207, Rood 210
Structuur:
Fijn (1,5 mm houtwol)
Randafwerking:
5 mm schuine randen, K5
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect