Een moderne gymzaal

In het kleine stadje Hesselager, tussen Svendborg en Nyborg op het Deense eiland Funen, heeft een kleine uitbreiding van de plaatselijke school geresulteerd in een moderne en flexibele gymzaal ontworpen voor een groot aantal nieuwe activiteiten en voor gebruik door zowel de school als de lokale gemeenschap.

Stokkebækskolen heeft de bekende, traditionele gymzaal uitgedaagd met zijn muurbalken, schoorsteenvensters en kleurrijke strepen op de vloer. Een klimmuur in combinatie met klimtouwen en wandstangen is toegevoegd aan het ene uiteinde van de gymzaal, waardoor een klimbare opening naar de nieuwe bijgevoegde uitbreiding ontstaat.

De integratie van het nieuwe, parallelle bijgebouw met de oorspronkelijke gymzaal heeft geresulteerd in een geheel andere ruimtelijke ervaring. In de nieuwe ruimte, die is gewijd aan het stimuleren van de motorische ontwikkeling van de kinderen, kunnen de kinderen ook rondklimmen of de gymnastiekapparatuur op de vloer gebruiken. In een aangrenzende ruimte is een kleine fitnessruimte met grote spiegels en een verscheidenheid aan fitnessapparatuur. Beide nieuwe kamers kijken uit op een kleine binnenplaats die is ontworpen voor buitenactiviteiten.

Uitnodigende faciliteiten

Witte Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd op de plafonds in het nieuwe klimgedeelte van de gymzaal en in de motorische ruimte en de fitnessruimte. De akoestische oplossing is daarom zorgvuldig op maat gemaakt om de hoge geluidsniveaus te compenseren van veel mensen die samen aan energieke sportactiviteiten deelnemen.

In de motorische ruimte vestigt de asymmetrische geometrie van het plafond de aandacht op het plafondoppervlak en ondersteunt het het speelse karakter van de kamer, terwijl de kleuren breken met het beeld van een traditionele gymzaal. Bovendien is hout gebruikt om textuur en warmte aan de ruimte toe te voegen.

De nieuwe voorzieningen worden de hele dag gebruikt - van 's morgens vroeg tot' s avonds laat - door leerlingen, clubs en verenigingen en door de lokale bevolking. In feite was het de lokale gemeenschap die het idee voor een uitbreiding van de oude sporthal voorstelde, wat resulteerde in financiering voor het project van de campagne Drøn på Skolegården en Skole +.

Feiten

Project:
Stokkebæk School in Hesselager, Denemarken
Architecten:
Nøhr & Sigsgaard
Klant:
Gemeente Svendborg
Troldtekt Producten
Plafondpanelen:
Troldtekt akoestische panelen
Kleur:
Wit 101
Structuur:
Ultrafijn (1,0 mm houtwol)
Randafwerking:
Rechte kanten, K0
Montage:
Met Troldtekt structuurschroeven
Tekst & Foto
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, architect
Foto:
Helene Høyer Mikkelsen, architect