Kies tussen PEFC™ en FSC® gecertificeerde Troldtekt® panelen

31.03.2020

Alle Troldtekt akoestische panelen zijn nu gecertificeerd volgens één van de twee toonaangevende normen voor verantwoord bosbeheer. Al het hout dat we gebruiken is PEFC-gecertificeerd en een groot deel ook FSC-gecertificeerd. Het is dus mogelijk om bij aankoop van Troldtekt te kiezen tussen de twee standaarden.

Meer focus op duurzaam hout in de bouw betekent dat er veel vraag is naar gecertificeerde houtproducten. Daarom hebben we bij Troldtekt ervoor gekozen om onze FSC®-certificering (FSC®C115450) aan te vullen met een PEFC-certificering. Dit garandeert klanten dat al het hout in onze akoestische panelen afkomstig is van verantwoord bosbeheer.

"We gebruiken momenteel al enkel hout uit lokale bossen dat is gecertificeerd volgens de PEFC-principes. Aangezien we echter bij onze klanten een groeiende vraag naar gecertificeerde producten zien, is het logisch dat we in deze behoefte willen voorzien ”, zegt Peer Leth, CEO van Troldtekt A / S.

“Even belangrijk is dat de beslissing in lijn is met onze focus op het VN-doel voor duurzame ontwikkeling, nr. 15 over het leven op het land. We dragen bij aan dit doel door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen, onder meer gecertificeerd hout van verantwoorde bosbouwactiviteiten die de biodiversiteit beschermen ”, voegt hij eraan toe.

FSC nog steeds een optie

Troldtekt leverde eerder PEFC-gecertificeerde producten, maar besloot begin 2018 all-in te gaan voor de andere toonaangevende certificering - FSC.

"Sindsdien hebben we echter geconstateerd dat de vraag is gegroeid en we vinden het moeilijk om genoeg hout te halen uit FSC-gecertificeerde bossen. We hebben daarom besloten om opnieuw PEFC-gecertificeerd te worden '', zegt Peer Leth.

Alle akoestische panelen van Troldtekt worden vanaf april 2020 gecertificeerd. In de praktijk is 100 procent van het hout PEFC-gecertificeerd en een groot deel ook FSC-gecertificeerd, omdat het afkomstig is uit 'dubbel gecertificeerde' bossen. De afgewerkte akoestische panelen kunnen echter alleen worden gecertificeerd volgens één van de twee certificatieschema's, en als klant kunt u vrij kiezen voor het ene of het andere - PEFC of FSC.

“De vereisten en principes verschillen tussen de twee schema's en sommige klanten verkiezen het ene schema boven het andere. We zijn verheugd dat we nu aan alle verzoeken kunnen voldoen en de verantwoordelijke aanpak die we volgen kunnen documenteren, van het telen van het hout tot het eindproduct '', zegt Peer Leth.

Steeds populairder

Zowel PEFC als FSC zijn toonaangevende internationale certificeringsregelingen die prioriteit geven aan het milieu, de biodiversiteit, de arbeidsomstandigheden en het behoud van bosgebieden.

"De afgelopen jaren hebben we in de bouwsector en bij ontwikkelaars een groeiend bewustzijn gezien van de rol die duurzaam hout speelt en de bijdrage die het levert aan gezondere gebouwen. Daarom kiezen meer boseigenaars en leveranciers ervoor om PEFC-gecertificeerd te worden ”, zegt Morten Thorøe, uitvoerend secretaris bij PEFC Denemarken.

Hij zegt dat er begin 2020 ongeveer 293.000 hectare PEFC-gecertificeerde bossen in Denemarken waren, ongeveer 15 procent meer dan drie jaar geleden. In totaal is ongeveer 40 procent van de Deense bossen PEFC-gecertificeerd.

"We zijn verheugd dat Troldtekt, als een toonaangevende leverancier van houtproducten, de certificering heeft omarmd. Het is vrij uniek dat een fabrikant alleen gecertificeerd hout gebruikt '', zegt Morten Thorøe.

>> Lees meer over de PEFC certificering

>> Lees meer over de FSC certificering