Nieuwe test: Troldtekt bestand tegen de meest vochtige ruimtes

17.09.2021

Nieuwe documentatie toont aan dat Troldtekt bestand is tegen vochtniveaus tot 98 procent - in combinatie met hoge temperaturen. Hieruit blijkt dat de panelen geschikt zijn voor de meest veeleisende natte en warme omgevingen zoals bijvoorbeeld zwembaden.

Troldtekt akoestische panelen verdragen vocht zelfs beter dan eerder werd gedacht. Troldtekt gaat een niveau omhoog in de CE-markering als het gaat om de waterbestendigheid van de akoestische panelen - van C naar D, het hoogste niveau. Dit is het gevolg van een reeks nieuwe tests, die de panelen hebben blootgesteld aan extreme vochtigheidsniveaus.

De nieuwe documentatie laat zien dat Troldtekt bestand is tegen vochtniveaus van 98 procent (+/- 2 procent), en dat de panelen tegelijkertijd kunnen worden gemonteerd in ruimtes met hoge temperaturen tot ten minste 40 graden. Troldtekt is dus een voor de hand liggende en robuuste keuze voor zwembaden, doucheruimtes, wellness-afdelingen en soortgelijke faciliteiten.

“We hebben onze akoestische panelen op geen enkele manier veranderd, maar we hebben ze wel laten testen in nog veeleisender omstandigheden. Dit heeft geresulteerd in nog sterker bewijs dat Troldtekt perfect is voor installatie in zwembaden en andere natte ruimtes”, legt Vibeke Pedersen, hoofd van de afdeling Engineering bij Troldtekt A/S, uit.

De nieuwe tests zijn uitgevoerd door het Deense Technologisch Instituut, een geaccrediteerd instituut, en volgens de Europese productnorm voor verlaagde plafonds (EN 13964).

Natuurlijke sterkte van cement en hout

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen bestaan uit Deens hout en cement. De akoestische panelen behouden de essentiële eigenschappen van deze componenten - de sterkte van cement en het natuurlijke ademende vermogen van hout. De panelen kunnen niet rotten en trekken geen schimmelgroei of andere micro-organismen aan.

Tegelijkertijd zijn Troldtekt panelen maatvast en behouden ze hun vlakheid – zelfs in vochtige omgevingen – wat betekent dat ze na verloop van tijd niet kromtrekken. Het Deense Technologisch Instituut heeft ontdekt dat de afmetingen van de panelen slechts met 0,005 procent veranderen als de luchtvochtigheid in een ruimte met 1 procentpunt verandert.

Volgens Troldtekt's Environmental Product Declaration (EPD) hebben de akoestische panelen een levensduur van minimaal 50 jaar. Troldtekt produceert echter al panelen sinds 1935 en de ervaring heeft geleerd dat de panelen hun technische eigenschappen minstens 75-80 jaar behouden.

Schroeven en profielen beschermd tegen corrosive

Voor het installeren van akoestische panelen in zeer vochtige omgevingen waar ook chloor aanwezig is, biedt Troldtekt speciale structuurschroeven in corrosiebeschermingscategorie C5 (zeer hoog). Dit betekent dat bijvoorbeeld voor verlaagde plafonds in zwembaden het nu mogelijk is om te kiezen voor een compleet C60 profielsysteem in staal, waarbij zowel de profielen als de schroeven C5-geclassificeerd zijn.

De schroeven zijn verkrijgbaar in alle kleuren die passen bij geverfde Troldtekt akoestische panelen die op muren en plafonds zijn geïnstalleerd.