Cradle to Cradle: Troldtekt stijgt van Silver naar Gold-niveau

03.03.2022

Troldtekt heeft een nieuwe mijlpaal bereikt als onderdeel van haar strategisch werk met duurzaamheid: het gehele assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten is een niveau omhoog gegaan in het duurzame ontwerpconcept Cradle to Cradle - van Silver naar Gold. Het nieuwe certificaat is bereikt na overschakeling op nieuwe verfrecepten in de productie.    

Na tien jaar Cradle to Cradle-certificering op Silver-niveau, is de hele reeks Troldtekt cementgebonden akoestische houtwoloplossingen nu bevorderd tot Gold-niveau. De visie achter Cradle to Cradle is een wereld waarin fabrikanten hun producten ontwerpen voor een circulaire economie - met andere woorden, waarin de materialen kunnen worden hergebruikt in nieuwe cycli. Het bereiken van het Gold-niveau is voornamelijk het resultaat van Troldtekt's introductie van nieuwe verfrecepten in de productie.

De overstap naar het nieuwe verftype betekent dat Troldtekt twee niveaus omhoog gaat - van Silver naar Platinum - binnen materiaalgezondheid, een van de vijf categorieën van criteria die meetellen voor Cradle to Cradle-certificering. Aangezien Troldtekt al op Gold of Platinum niveau zit in de andere vier categorieën, leidt dit tot een algehele certificering op Gold-niveau. De certificering is officieel geldig vanaf 1 maart 2022.

"Meer dan een decennium geleden kozen we ervoor om onze bedrijfsstrategie te baseren op de Cradle to Cradle-principes. Sindsdien hebben we onze productie geoptimaliseerd door over te schakelen op hernieuwbare energie, door systematisch afval te recyclen en nog veel meer. De gezondheid van het materiaal, en met name de conserveringsmiddelen in de verf, vormden de enige belemmering voor het behalen van het Gold-certificaat. Daarom zijn de nieuwe verfrecepten een mijlpaal voor ons," zegt Tina Snedker Kristensen, Hoofd Duurzaamheid en Communicatie bij Troldtekt A/S.

"Het is niet slechts een klein stukje van ons assortiment dat nu Cradle to Cradle-gecertificeerd is op Gold-niveau - het is het hele assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten in naturel crème of geverfd in onze standaardkleuren wit, grijs en zwart. De certificering heeft ook betrekking op onze designseries en onze gloednieuwe akoestische panelen op basis van de cementsoort FUTURECEM™," voegt ze eraan toe.

Nieuwe biocide-vrije recepten

In de praktijk betekent het systematisch werken met Cradle to Cradle dat Troldtekt een grondige kennis heeft van alle ingrediënten in de akoestische panelen, tot op 100 delen per miljoen. Analyses hebben aangetoond dat de panelen geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor mens of milieu. Gezonde ingrediënten zijn een voorwaarde om producten opnieuw in nieuwe biologische en technische cycli te kunnen introduceren. En gezonde kringlopen zijn de ruggengraat van de circulaire economie.

De conserveringsmiddelen - biociden - in de verf voor de akoestische panelen stonden tot nu toe het behalen van een Cradle to Cradle-certificering op Gold-niveau in de weg. Er zijn nu echter met succes recepten ontwikkeld die gebruik maken van nieuwere en duurzamere conserveringstechnologie.

"Conserveringsmiddelen zijn nodig om te voorkomen dat we grote hoeveelheden verf moeten weggooien als gevolg van bederf en frequente kleurveranderingen tijdens de productie. Sinds we in 2016 onze nieuwe verffaciliteit hebben geïnstalleerd, hebben we overtollige verf - of 'overspray' zoals het wordt genoemd - uit onze spuitcabines verzameld en gerecycled, waardoor de hoeveelheid verf die we verspillen met 70 procent is afgenomen. Als we de conserveringsmiddelen zouden verwijderen, zouden we de overspray niet meer kunnen gebruiken vanwege microbiële aanvallen. En dit zou resulteren in een totale verspilling van ongeveer 200.000 liter verf per jaar," legt Vibeke Pedersen uit, hoofd van de afdeling Engineering bij Troldtekt A/S.

"Na langdurige gesprekken met onze verfleveranciers zijn we uitgekomen op een nieuw en duurzaam verfrecept dat geen schadelijke biociden bevat. De nieuwe verf is echter nog steeds voldoende duurzaam om de overspray te kunnen recyclen. Dit heeft productontwikkeling en uitgebreide tests van de recepten in onze productie gevergd. Veel hard werk heeft dus de weg geëffend voor onze certificering op Gold-niveau," zegt ze.

 

FEITEN: Troldtekt en Cradle to Cradle

  • In 2012 kreeg Troldtekt haar eerste Cradle to Cradle-certificering. Gaandeweg werd duidelijk dat Cradle to Cradle niet alleen een productcertificering is, maar dat er een strategische aanpak nodig zou zijn om serieus met de principes te werken.
  • Daarom koos Troldtekt ervoor om haar bedrijfsstrategie te baseren op de Cradle to Cradle-principes, en publiceerde een strategische routekaart voor het realiseren van verbeteringen binnen de vijf Cradle to Cradle-categorieën tot 2022.
  • De nieuwe verfrecepten zijn de laatste in een reeks mijlpalen die Troldtekt nu op weg helpen naar certificering op Gold-niveau. De certificering heeft betrekking op het gehele assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten in naturel crème en geschilderd in de standaardkleuren wit, grijs en zwart.
  • Het nieuwe Gold-certificaat is een zogenaamde tussentijdse certificering, aangezien Troldtekt niet opnieuw zal worden gecertificeerd onder het Cradle to Cradle-programma tot 2023. De tussentijdse certificering wordt afgegeven in overeenstemming met Cradle to Cradle versie 3.1, terwijl de hercertificering volgend jaar zal plaatsvinden in overeenstemming met versie 4.0.

Nadat Troldtekt van het Silver naar het Platinum niveau is gegaan in materiaal gezondheid, is het nu gecertificeerd op Gold of Platinum niveau in alle vijf de Cradle to Cradle categorieën.