Troldtekt’s MVO-rapport één van de beste!

8:e sep. 2021

Voor het tweede jaar op rij is Troldtekt erkend als één van de beste Deense MKB-bedrijven op het gebied van rapportage over MVO. Een goed MVO-verslag moet gebaseerd zijn op een strategische benadering van duurzaamheid, zegt CEO Peer Leth. Hij wijst erop dat het rapport zowel successen als uitdagingen beschrijft.

Welke Deense MKB’s rapporteren het beste over hun MVO-voortgang? Global Compact Network Denmark en FSR – Danish Auditors hebben opnieuw hun antwoord op deze vraag gepresenteerd. Zoals ook al het geval was in 2020, heeft Troldtekt de exclusieve lijst gehaald, die op 7 september werd gepubliceerd tijdens het live gestreamde SMV COP 2021-evenement.

Alle bedrijven op de lijst hebben minder dan 250 werknemers en houden zich aan de UN Global Compact-principes. Dit betekent dat ze elk jaar verplicht zijn om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te rapporteren over de status van hun werk.

Eén van de redenen waarom Troldtekt op de lijst van dit jaar is gekomen, is dat het MVO-rapport van Troldtekt voor 2020 "een grondig en begrijpelijk rapport is met duidelijke boodschappen die een goede introductie geven tot Troldtekt’s werk rondom maatschappelijke verantwoordelijkheid".

Peer Leth, CEO van Troldtekt A/S, is verheugd dat zijn bedrijf weer op de lijst staat. “We zijn in staat om een goed rapport in te dienen, omdat we als bedrijf strategisch omgaan met duurzaamheid. Het MVO-verslag is voor ons geen glossy publicatie, maar een hulpmiddel om onze klanten, medewerkers etc. jaar in jaar uit te informeren over onze successen en uitdagingen. Ik ben heel blij dat onze inspanningen op deze manier worden erkend.”

Grote focus op CO2

Koolstofemissie is één van de gebieden die door Troldtekt wordt behandeld in het MVO-rapport 2020, waarin zowel de successen als de uitdagingen van het bedrijf worden beschreven. Enerzijds is 97,7 procent van het energieverbruik in de eigen fabriek van Troldtekt gebaseerd op hernieuwbare energie. Dit resulteert in lage directe (scope 1) en indirecte (scope 2) CO2-emissies, inclusief het gebruik van biobrandstoffen en windenergie bij de productie.

Anderzijds laat het rapport ook zien dat indirecte emissies door de inkoop van goederen bij externe leveranciers (scope 3) iets hoger zijn. Deze CO2-uitstoot heeft bijna uitsluitend betrekking op de productie van het cement dat – samen met hout – wordt gebruikt voor de productie van Troldtekt akoestische panelen.

“Duurzaamheid gaat over de gezondheid van het materiaal, de levensduur van het product, het binnenklimaat, recycling en alle andere aspecten die we behandelen in het MVO-rapport. Maar gezien de aanzienlijke klimaatproblemen die zojuist door het VN-klimaatpanel opnieuw naar voren zijn gebracht, is er begrijpelijkerwijs veel aandacht voor de embodied carbon footprint van bouwmaterialen”, zegt Peer Leth.

“We hebben grote vooruitgang geboekt bij het beperken van de CO2-uitstoot van onze fabriek, dus het cement dat we gebruiken is waar we de komende jaren aanzienlijke vooruitgang kunnen boeken. Het helpt enorm dat onze leverancier, Aalborg Portland, van plan is haar uitstoot tegen 2050 met 70 procent te verminderen. Ook kunnen we onze uitstoot met ca. 30 procentverminderen als we het nieuwe FUTURECEM-product van Aalborg Portland kunnen gebruiken, dat we momenteel aan het testen zijn. Tegelijkertijd onderzoeken we de mogelijkheid om alternatieve bindmiddelen te gebruiken die in de toekomst het cement misschien kunnen aanvullen of vervangen.”

Zijn geopolymeren een optie?

In het najaar van 2021 zal Troldtekt beginnen met het onderzoeken van het potentieel van geopolymeer-bindmiddel. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Deense Instituut voor Brand- en Veiligheidstechnologie (DBI) met financiering van het Innovatiefonds Denemarken. De technisch manager van Troldtekt, Vibeke Pedersen, legt uit:

“Geopolymeerchemie is een bekende technologie waarvan wordt gedacht dat deze is gebruikt om de Egyptische piramiden en het Pantheon te bouwen. Het is niet gebaseerd op krijt, maar op silica/aluminiumoxideverbindingen, die bijvoorbeeld voorkomen in as uit biomassa. Door een dergelijke upcycling zou geopolymeer-bindmiddel kunnen leiden tot aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking met standaard cement. In dit nieuwe project gaan we uitzoeken of het mogelijk is om geopolymeer als grondstof in Troldtekt akoestische panelen te gebruiken en wat daarvoor nodig is.”

“Cement is moeilijk te vervangen omdat het onze akoestische panelen van nature sterk maakt, terwijl ze een lange levensduur van 70-80 jaar garanderen en bestand zijn tegen een luchtvochtigheid van 100 procent. Het is ook het cement dat de panelen brandveilig maakt zonder dat er brandvertragers of andere gevaarlijke chemicaliën nodig zijn. We zijn erg benieuwd of geopolymeer dezelfde eigenschappen kan verlenen”, zegt Vibeke Pedersen.