Troldtekt’s MVO-rapport één van de beste!

Voor het tweede jaar op rij is Troldtekt erkend als één van de beste Deense MKB-bedrijven op het gebied van rapportage over MVO. Een goed MVO-verslag moet gebaseerd zijn op een strategische benadering van duurzaamheid, zegt CEO Peer Leth. Hij wijst erop dat het rapport zowel successen als uitdagingen beschrijft.

08.09.2021

Welke Deense MKB’s rapporteren het beste over hun MVO-voortgang? Global Compact Network Denmark en FSR – Danish Auditors hebben opnieuw hun antwoord op deze vraag gepresenteerd. Zoals ook al het geval was in 2020, heeft Troldtekt de exclusieve lijst gehaald, die op 7 september werd gepubliceerd tijdens het live gestreamde SMV COP 2021-evenement.

Alle bedrijven op de lijst hebben minder dan 250 werknemers en houden zich aan de UN Global Compact-principes. Dit betekent dat ze elk jaar verplicht zijn om duurzaam en maatschappelijk verantwoord te rapporteren over de status van hun werk.

Eén van de redenen waarom Troldtekt op de lijst van dit jaar is gekomen, is dat het MVO-rapport van Troldtekt voor 2020 "een grondig en begrijpelijk rapport is met duidelijke boodschappen die een goede introductie geven tot Troldtekt’s werk rondom maatschappelijke verantwoordelijkheid".

Peer Leth, CEO van Troldtekt A/S, is verheugd dat zijn bedrijf weer op de lijst staat. “We zijn in staat om een goed rapport in te dienen, omdat we als bedrijf strategisch omgaan met duurzaamheid. Het MVO-verslag is voor ons geen glossy publicatie, maar een hulpmiddel om onze klanten, medewerkers etc. jaar in jaar uit te informeren over onze successen en uitdagingen. Ik ben heel blij dat onze inspanningen op deze manier worden erkend.”

Zijn geopolymeren een optie?

In het najaar van 2021 zal Troldtekt beginnen met het onderzoeken van het potentieel van geopolymeer-bindmiddel. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Deense Instituut voor Brand- en Veiligheidstechnologie (DBI) met financiering van het Innovatiefonds Denemarken. De technisch manager van Troldtekt, Vibeke Pedersen, legt uit:

“Geopolymeerchemie is een bekende technologie waarvan wordt gedacht dat deze is gebruikt om de Egyptische piramiden en het Pantheon te bouwen. Het is niet gebaseerd op krijt, maar op silica/aluminiumoxideverbindingen, die bijvoorbeeld voorkomen in as uit biomassa. Door een dergelijke upcycling zou geopolymeer-bindmiddel kunnen leiden tot aanzienlijk lagere CO2-uitstoot in vergelijking met standaard cement. In dit nieuwe project gaan we uitzoeken of het mogelijk is om geopolymeer als grondstof in Troldtekt akoestische panelen te gebruiken en wat daarvoor nodig is.”

“Cement is moeilijk te vervangen omdat het onze akoestische panelen van nature sterk maakt, terwijl ze een lange levensduur van 70-80 jaar garanderen en bestand zijn tegen een luchtvochtigheid van 100 procent. Het is ook het cement dat de panelen brandveilig maakt zonder dat er brandvertragers of andere gevaarlijke chemicaliën nodig zijn. We zijn erg benieuwd of geopolymeer dezelfde eigenschappen kan verlenen”, zegt Vibeke Pedersen.