Een plek voor kinderen van alle leeftijden

Børnekulturhus Ama'r is in veel opzichten een complex project geweest, met een lang bouwproces. Het was echter de moeite waard en resulteerde in een prachtig gebouw dat spel en ontdekking bij kinderen stimuleert met zijn ongewone vormen, ruimtes en kamers.

Børnekulturhus Amar', Troldtekt
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, Jens Markus Lindhe and Torben Eskerod

De zwaartekracht is op de proef gesteld in het eerste kindercultuurcentrum van Amager, waar niets is zoals je zou verwachten, misschien omdat kinderen werden gevraagd om suggesties te doen voor het interieur! Dorte Mandrup Architects heeft in samenwerking met Nøhr & Sigsgaard Architects oplossingen gevonden voor de creatieve en technische uitdagingen die de bouwvoorschriften stelde. Troldtekt platen zijn op alle plafonds gebruikt, inclusief de “bloemenweide”, die ondersteboven staat samen met een paar marsmannetjes.

De zeer gecompliceerde vorm van het gebouw wordt weerspiegeld in de schuine plafonds, die zorgen voor een goede akoestiek in alle kamers. Architecturaal gezien is het kindercultuurcentrum mooi verenigd met een unieke identiteit, terwijl het een groot aantal flexibele en verbonden kamers van verschillende grootte bevat.

"Het was belangrijk om tijdens het ontwerp van de vele verschillende ruimtes van het centrum te zorgen dat ze onderling visueel verbonden zijn en verbonden door de dynamische plafonds en muuroppervlakken," zei Anders Brink, architect bij Dorte Mandrup Architects.

Het kindercultuurcentrum biedt dagelijkse workshops en evenementen die toegankelijk zijn voor alle kinderen. Daarom is er bij het ontwerpen van de kamers rekening gehouden met de veranderende functies en activiteiten. De gebruikte materialen zijn duurzaam. De vensteropeningen zijn bijvoorbeeld gemaakt van duurzaam, gecertificeerd hout en de Troldtekt panelen zijn gemaakt van milieuvriendelijk cement en hout. De services zijn ook modern, zoals de vensters die automatisch worden geopend op warme dagen.