Oude landhuisschuur komt tot leven

De grote graanschuur in Engestofte Manor op het Deense eiland Lolland is omgetoverd tot een moderne multifunctionele hal die waar bruiloften, feesten en conferenties kunnen plaatsvinden. De schuur biedt ook de mogelijkheid voor een food festival dat mensen uit heel Denemarken trekt.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in culturele instituten
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Van de bovengrond wordt gezegd dat deze bijzonder vruchtbaar is op Lolland, waardoor landhuizen en landgoederen hier dichter op elkaar zijn gepakt dan elders in Denemarken. Het oude koninklijke landgoed Engestofte uit 1475 aan de oevers van Maribo Søndersø is er daar één van. Het landhuis werd jaren gerund als bos-, jacht- en agrarisch pand, maar de oude graanschuur onderging een complete renovatie die begon in 2013, zodat Engestofte nu ook kan worden gebruikt voor feesten, conferenties en evenementen.

Van buiten ziet de schuur er nog steeds uit als een agrarisch gebouw, maar van binnen is het geïsoleerd, zodat gasten warm kunnen blijven. Nieuwe ramen bieden extra natuurlijke verlichting en er werd een moderne industriële keuken en toiletten toegevoegd. Elegante eiken vloerplanken zijn op de oude cementvloer van de schuur gelegd en het plafond is bekleed met Troldtekt panelen, met houten latten die verwijzen naar de latten van het originele stalplafond. Het akoestische plafond speelt een belangrijke rol in de grote open schuur.

"Het plafond is op het hoogste punt iets meer dan 11 meter hoog. We wilden een goede geluidsabsorptie, zodat de schuur een plek zou zijn waar mensen naar presentaties kunnen luisteren en comfortabel kunnen praten. Architect Mette Maegaard en ik kwamen al snel uit bij Troldtekt  toen we naar een goede akoestische oplossing zochten, en het resultaat is zowel aantrekkelijk als effectief, "zegt Bo Bryndum, MAA, die projectarchitect was voor de renovatie van Engestofte Manor.

Food festival

De structuren in de grote open ruimte geven een historisch gevoel. Zo zijn elementen uit de oude graansilo zo goed mogelijk bewaard gebleven. De transformatie van schuur naar multifunctionele hal laat ook zien dat de het tijd is voor nieuwe verhalen over het oude landhuis. Eén daarvan gaat over de natuur, voedsel en eetcultuur. Engestofte werd geselecteerd om een food evenement te organiseren dat aanwezigen trekt uit heel Denemarken, met als doel met als doel een sterkere gemeenschap te bevorderen die zich richt op alles van boerderij tot tafel.

Het evenement, Madens Folkemøde, werd voor het eerst gehouden op 10-11 mei 2019. De schuur was de primaire setting voor debatten, presentaties en workshops, maar een kleinere dorsvloer aan de andere kant van de schuur werd ook gebruikt tijdens het festival. Er zijn geen akoestische plafonds boven de dorsvloer, maar akoestische schermen werden neergezet als een tijdelijke oplossing, met behulp van gesponsorde Troldtekt akoestische panelen. De schermen zijn gemaakt door studenten van een lokale instelling voor beroepsonderwijs.