Overdekt plein

Op een echt plein vind je een postkantoor, café, winkels en open ruimtes. Dit alles werd samengebracht onder één dak in het voormalig postgebouw in Østerbro, Kopenhagen. Deze plek heet ENIGMA, en is de eerste fase van het nieuwe museum voor post, telegrafie en communicatieservices.

Troldtekt Enigma
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het postkantoor, dat dateert van 1922, dient als achtergrond voor een wijd gamma aan activiteiten, en net als op een dorpsplein vinden er veel evenementen plaats die een hoge graad van flexibiliteit vereisen.

De tweede fase van ENIGMA wordt geïmplementeerd in de verlenging die gebouwd werd in de jaren ’70, waar de echte tentoonstelling zal plaatsvinden. Het was een opwindende uitdaging voor de architecten Bertelsen & Scheying, om een ruimte te ontwerpen die gebruikt kan worden voor veel verschillende doeleinden.

De architecten hebben de grote “meubelstukken” ontworpen, met het postkantoor en de winkel die dienen om structuur te brengen in de expansieve ruimte. Langs de muur met grote, mooie ramen werden meubels geplaatst om onder andere te dineren en te relaxen. Deze meer open ruimte is geschikt voor verschillende events, presentaties en kleinere tentoonstellingen. Achteraan die grote ruimte is er een winkel die designer items en ambachtelijke spullen verkoopt.

Opmerkelijke akoestiek

Om een plein te creëren dat werkt voor de afzonderlijke “winkels” en de plaats als geheel, hebben Scheying & Bertelsen aanzienlijke aandacht besteed aan de akoestiek en verlichting. De akoestiek is extreem goed dankzij de geluidsabsorberende “gymnastiek” vloer en de Troldtekt plafondpanelen. Tegelijkertijd bieden de witte Troldtekt panelen een opvallend contrast met de zwart geverfde balken en de vele zwarte rails voor de lichtarmaturen. De combinatie van hanglampen en spots, die bewogen kunnen worden, heeft een flexibele lichtoplossing gecreëerd die ook bijdraagt aan de intieme sfeer.