Fermaten

Het muziekcentrum Fermaten heeft een geweldige comeback gemaakt. Na een grondige renovatie en uitbreiding is er een nieuw tijdperk aangebroken in zijn 25-jarig bestaan.

Troldtekt Fermaten i Herning
Photo: Thomas Mølvig, architect

 Het ontwerp is van Kim Utzon Architects in samenwerking met Kobra Architects A/S uit Herning. Midtconsult A/S heeft de technische aspecten voor haar rekening genomen, terwijl Flex Acoustics ervoor heeft gezorgd dat de akoestische omgeving perfect geschikt is voor ritmische muziek. CC Contractor fungeerde als turnkey-aannemer. Het nieuwe Fermaten is een typisch Utzon-design met donkere tegels en een bijna pikzwart interieur. Kim Utzon beschrijft het concept als volgt:

“Wij wilden het gebouw zodanig verbeteren dat het voldoet aan de eisen die een modern muziekcentrum stelt. Tegelijkertijd hebben wij ernaar gestreefd om de gezellige en intieme sfeer van deze oude jazzclub te behouden en te benadrukken – een sfeer die vergelijkbaar is met de oude illegale bars in Chicago.”

“Wij hebben de oude concertzaal met het hoge plafond zo gelaten, maar we hebben wel het podium verplaatst. Op die manier maken we beter gebruik van de nieuwe ruimte. Op de eerste verdieping bevindt zich een U-vormig balkon waar het publiek ook een goed zicht heeft op de artiesten.”
Geluidstechnicus Niels Werner Larsen van Flex Acoustics is tevens een ervaren muzikant die weet hoe belangrijk het is om de nagalm tijdens concerten te reduceren.

“In Fermaten wordt er vrijwel uitsluitend elektronisch versterkte muziek gemaakt en vaak is er sprake van erg harde geluidsvolumes – zeker in de basfrequenties. Uit ervaring weet ik dat als Troldtekt correct wordt gebruikt, de platen veel geluidsenergie absorberen – zelfs in het lage tonenbereik. Het geluid wordt daardoor ook duidelijker en karakteristieker omdat het niet nagalmt, met name niet via het plafond. We hebben Troldtekt overigens niet alleen op veel plaatsen in het plafond gebruikt, maar ook op sommige van de muren. Daardoor beschikt dit fantastische muziekcentrum nu over een fenomenale akoestiek. Het publiek, de muzikanten en geluidstechnici zijn heel enthousiast over het geluid tijdens concerten,” aldus een zichtbaar tevreden Niels Werner Larsen.