Van cultuur het centrum van de gemeenschap maken

De eerste indruk van dit Cultureel Centrum in de Noorse stad Flekkefjord aan het water is adembenemend. Het is doelbewust ontworpen door architecten Helen en Hard als een krachtige magneet om het publiek te laten genieten van de vele faciliteiten die worden aangeboden. Deze omvatten een groot theater, bioscoop, uitgebreide bibliotheek, jeugdclub en studiezalen die een breed scala aan activiteiten bieden.

Troldtekt Flekkefjord Kulturhus
Photo: Sindre Ellingsen

Extern is dit alles door de architecten op verschillende manieren tot uitdrukking gebracht. Het meest dramatische kenmerk is de hellende structuur met vrijdragend dak in felrood dat intern wordt gereflecteerd. Een ander ongewoon kenmerk is het plafond dat is neergeklapt om de achterwand van de foyer te creëren die een ander ongewoon groot trappenhuis verbindt met een vergelijkbare rode afwerking en verlichting die de treden markeert. Het dak boven de foyer is gemaakt van met lijm gelamineerde houten balken, terwijl andere wanden en vloeren zijn gevormd in beton, bekleed met berkenmultiplex in de openbare ruimtes.

Een brede buitentrap straalt kleur, dramatische lijnen, uitzichten en ruimtelijk ontwerp uit dat even uitnodigend is voor individuen als voor de vele duizenden bezoekers. Dit fungeert ook als een uitkijkpunt op het zuiden en breidt het openbare plein uit langs de gevel, parallel aan binnentrappen en hellingen die het publiek over verschillende niveaus.

Met zoveel blootgestelde ruimte en harde oppervlakken binnenin, moesten de architecten de galm met hoog volume en mogelijke geluidsoverlast beheersen. Dit is bereikt met behulp van Troldtekt houtwolpanelen om overal akoestische plafonds te vormen. Deze panelen met een fijne structuur in naturel crème vormen een aanvulling op de zichtbare houten balken en andere details. Dit is een goed voorbeeld van hoe geluidsniveaus kunnen worden geabsorbeerd en beïnvloed ten behoeve van de inzittenden.

Wat dit Cultureel Centrum heeft gecreëerd, is zonder twijfel uitnodigend, inspirerend en zeer interessant voor zowel de lokale bevolking als toeristen.