Precisie en elegantie in één

Vanaf Nørregade stap je van de stoep direct de wereld van het theater in. Een nieuwe foyer maakt een opvallende indruk met haar gastvrije ontwerp en leidt theaterbezoekers naar de drie auditoria van Folketeatret.

Troldtekt, Folketeatret
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De geschiedenis van Folketeatret gaat terug tot 1848, waarna het meerdere keren is opgeknapt. Het repertoire bestond echter altijd uit een nuchtere versie van de uitvoeringen in het Royal Danish Theatre. De meest recente uitgebreide renovatie werd uitgevoerd door Bertelsen & Scheving Arkitekter, een architectenbureau gespecialiseerd in de restauratie en renovatie van oudere gebouwen.

De oorspronkelijke foyer van het theater werkte niet goed als een verbinding tussen de straat en de auditoria, en het was daarom de taak om de foyer open te stellen en een betere stroom te creëren. Door slechts enkele maar ingrijpende maatregelen, waarbij de toiletten, garderobe en bar naar de zijkanten van de ruimte werden verplaatst, werd een aantrekkelijke en functionele foyer gecreëerd. De foyer wordt nu gebruikt voor veel meer evenementen dankzij het verbeterde interieurontwerp en de uitstekende akoestiek, die altijd het startpunt zijn voor een uitnodigende sfeer.

Geschiedenis niet genegeerd

Glazen deuren naar de straat laten daglicht toe om de ruimte te verlichten. De plafonds zijn bekleed met zwarte Troldtekt akoestische panelen, terwijl de klassieke esthetiek van de grote zaal de rest van de inrichting van de foyer heeft geïnspireerd. De plafond- en wandbekleding verbergt technische installaties en voegt tegelijkertijd een sterk gevoel van samenhang toe aan de hal, die twee afzonderlijke delen omvat. De golvende muren bereiken een climax met de sculpturale trap, die een brandpunt en toegang tot de drie auditoria biedt.

De nieuwe foyer, die in 2015 werd geopend, is onlangs door de stad Kopenhagen bekroond als een 'goed en aantrekkelijk' gebouw. De fijne balans tussen de historische en de moderne elementen, tussen het axiale en het asymmetrische, tussen het strikte en het speelse is precies uitgevoerd en creëert het gevoel van een hedendaags theater.