Hindsgavl Castle - een levende erfgoedsite

Hindsgavl Castle is een indrukwekkend herenhuis en voormalig koninklijk landgoed, gelegen op een prachtig schiereiland ten westen van Middelfart op het Deense eiland Funen.

Troldtekt akoestisch plafond in culturele instituten
Photo: Thomas Mølvig, architect

Het landhuis dateert uit de dertiende eeuw, hoewel de huidige gebouwen dateren uit ongeveer 1784. Tegenwoordig is Hindsgavl een modern conferentiecentrum waar een overvloed aan verschillende evenementen plaatsvinden.

Hindsgavl is eigendom van Realdania Byg en door zorgvuldige restauratie zijn de gebouwen omgevormd tot een levend erfgoed dat de fascinerende culturele geschiedenis van de plaats overbrengt. In de zomer organiseert Hindsgavl een van de meest exclusieve, innovatieve festivals voor klassieke muziek. Het uitgestrekte omliggende park ligt direct aan de Kleine Belt, een van de mooiste stukken water van Denemarken.

De bijgebouwen zijn omgebouwd tot een charmante vergaderlocatie die ook overnachtingsmogelijkheden biedt. Architecten van E + N Arkitektur - voorheen Exners Tegnestue – waren verantwoordelijk voor de restauratie van de drie vleugels, die in totaal zeven jaar duurde.

Het enorme volume van de grote schuur is heropend om de conferentiezaal en het restaurant voor de twee hotelvleugels, de Piggery and the Cowshed, te huisvesten. Al meer dan 200 jaar herbergde de koeienstal de kudde melkkoeien van het landgoed. Het is nu omgebouwd tot 23 hotelkamers en een conferentieruimte op de eerste verdieping. De kamers zijn gebouwd van oude gerecyclede bakstenen in een open, luchtig interieur. Een helder gewelfd plafond verbindt de kamer en projecteert indirect licht langs de muren.

De conversie van de Varkensstal is gebaseerd op hetzelfde ontwerpconcept als de Koeienschuur. Om het onderscheid tussen de gebouwen te markeren, is het interieurontwerp van de kamers in het omgebouwde herder huis echter helderder. In beide hotelvleugels zijn houtskool grijze Troldtekt panelen geïnstalleerd op strategisch belangrijke plaatsen, waaronder in de lange gangen en aangrenzende trappenhuizen waar het materiaal een mooi contrast vormt met de natuurlijke bakstenen muren.

Troldtekt verlichting is elegant geïntegreerd als spots. Ze verlichten de gangen die naar de kamers leiden en die weinig daglicht hebben. In de meer open, lichte trappenhuizen vullen de spots effectief de decoratieve Mignon-hanglampen aan, ontworpen door Exner.

In 2012 werd het kasteel van Hindsgavl bekroond met de architectonische prijs van de gemeente Middelfart, voor de zeer succesvolle renovatie en transformatie van de voormalige boerderijgebouwen tot een modern hotel- en conferentiecentrum.