Opvallend ontwerp en levendige ruimte

‘Hjertet’ - The Heart - in Ikast is een nieuw buurthuis, centraal gelegen aan de hoofdweg en dicht bij de onderwijsinstellingen van de stad. De onderling verbonden groep puntgevels is een open en uitnodigende structuur die de omgeving met het complex verbindt.

Troldtekt, Hjertet i Ikast
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect & Thomas Mølvig, architect

De architectuur en materialen zijn eenvoudig en functioneel, maar bieden tegelijkertijd een kader voor een complex gebouw met een breed scala aan gebruikers en activiteiten. Inspiratie werd gehaald uit zowel agrarische gebouwen als het dorpsmotief, dat het gebouw een sterke identiteit heeft gegeven als een samenstelling van kleinere houten gebouwen.

International School Ikast-Brande (ISIB) bevindt zich direct naast The Heart en gebruikt regelmatig de drie zalen en ruimtes van het gebouw voor klassikaal onderwijs. Bovendien kunnen groepen en verenigingen van burgers vrij gebruik maken van de faciliteiten, zowel binnen als buiten. Het gebouw is een permanente residentie voor het gemeentelijk ‘UU’ jeugdbegeleidingscentrum en een winkel en café gerund door sociaaleconomische bedrijven. In het midden van het gebouw bevindt zich de hoofdtrap, die tevens dienst doet als zitplaats voor publiek tijdens lezingen, theatervoorstellingen of concerten.

Speciale ruimtes

The Heart bestaat uit verschillende hoofdruimtes. Op het westen ligt de polyvalente hal met een groot raampartij met uitzicht op het voorplein. De zaal heeft een turnvloer en spiegels aan één zijde en kan dus gebruikt worden voor turnen en dansen, maar ook voor grote college-evenementen.

De akoestiek is afgestemd op deze toepassingen, met Troldtekt akoestische panelen aan de plafonds en aan één muur. De verlichting is prachtig geïntegreerd in het plafondoppervlak en onderstreept het ongecompliceerde ontwerp van het gebouw.

Troldtekt akoestische panelen zijn ook gebruikt in de Reflection room, die kleiner en meer naar binnen gericht is. Hier zijn alle muren en het plafond bedekt met houten strips die samen met de hangende pendelverlichting een bijzonder intieme sfeer creëren, die perfect is voor yoga en pilates, maar ook voor meer formele evenementen.

In de derde ruimte, de Street-sporthal genaamd, zijn grijze Troldtekt akoestische panelen gebruikt op het plafond en aan de bovenkant van de muren. Hier kunnen skaters en andere liefhebbers van straatsporten oefenen wanneer de buitenomstandigheden dit verhinderen. Rondom The Heart, heeft C.F. Møller Landscape een dynamisch landschap gecreëerd dat zowel ontspanning als vele soorten activiteiten mogelijk maakt.