Rond theater met ruw charme

Het Limfjordsteatret-theater is een apart cultureel centrum dat het eiland Mors in het westen van Denemarken naar nieuwe hoogten brengt.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in culturele instituten
Photo: Thomas Mølvig, architect

Het nieuwe theatergebouw in Nykøbing Mors ligt een paar kilometer van het stadscentrum, maar in het hart van een grote en bloeiende educatieve omgeving met 2.000 studenten.

De bestaande gebouwen van het hoger secundair onderwijs, die een breed scala aan programma's voor hoger secundair onderwijs bieden, werden ontworpen door Friis & Mage Architects en ingehuldigd in 1982. De architectonische uitdaging was daarom om een onderscheidend theater respectvol te integreren in een architectonisch harmonieus geheel.

Limfjordsteatret werd ontworpen door de architect Boris Brorman Jensen met CEBRA-architectuur als projectplanners. Al snel werd besloten dat het gebouw cirkelvormig en dus richtingloos zou zijn zonder voor- of achterkant. Boris Brorman Jensen zegt:

“Het totale ontwerp is geometrisch eenvoudig, maar met een sterk volume met duidelijke verwijzingen naar de speciale sfeer van de theaterwereld. Een effectieve en ruwe 360 ° -theatermachine, die door de jaren heen zijn eigen innerlijke scenografie kan ontwikkelen en kan evolueren naar een uniek theatraal universum. ”

Zwarte dozen en lichte kantoren

Het theater is ingedeeld rondom de drie 'zwarte dozen' - het hoofdauditorium, een oefenruimte en een polyvalente zaal. De andere productieruimtes en administratieve ruimtes zijn verdeeld over twee verdiepingen rondom de drie ‘dozen’. Om hen heen is een foyer met een hoog plafond met slanke glulam-kolommen en zichtbare balken die samen een cirkel vormen met 52 'facetten'.

Troldtekt akoestische plafonds dragen bij aan het dynamische interieurontwerp in de meeste kamers, d.w.z. de foyer, auditoria, kantoren en personeelsfaciliteiten. Discrete en effectieve geluiddemping voor zeer verschillende situaties en in verschillende tinten: wit geverfd, grijs geverfd en kolenzwart in de aula.