Goede akoestiek in award winnend museum

De uitbreiding door Elding Oscarson van het Museum of Artistic Process and Public Art (Skissernas Museum) heeft de Kasper Salin Award 2017 gewonnen, de meest prestigieuze onderscheiding in de Zweedse architectuur.

Troldtekt, Skissernas Museum
Photo: Jörgen Elofsson, Troldtekt AB

De ingang die uitkijkt op het beeldenpark was voorheen veel te bescheiden. De uitbreiding is bedoeld om op te vallen en het bestaan van het museum aan te kondigen, naast de Universiteitsbibliotheek in de academische stad Lund.

"Een deel van de charme van het museum is dat het zo aan het oog onttrokken is dat het een uitdaging was om het gebouw open te stellen voor de omgeving", zegt Jonas Elding, die bij het Japanse architectenbureau SANAA werkte voordat hij zijn eigen bedrijf met Johan Oscarson startte.

De grote gemeenschappelijke ruimte dient als introductie voor bezoekers van één van de meest unieke kunstmusea van Zweden: een verzameling curiositeiten met schetsen voor openbare kunst uit de hele wereld, met beroemde namen zoals Sonia Delaunay, Siri Derkert en Le Corbusier.

Direct grenzend aan het museum bevindt zich een omvangrijk restaurant met meubels van Elding Oscarson, dat een aanvulling is op Lund's vrij schaarse aanbod aan restaurants. De gevel van verweringsstaal contrasteert met het warme houten interieur.

De hoge plafonds van de foyer vereisen een goede akoestiek om ervoor te zorgen dat het gebouw functioneel is, zelfs wanneer schoolklassen het museum bezoeken.

"De Troldtekt akoestische panelen met ultrafijne structuur zorgen voor een harmonieus oppervlak en bieden een volledig geluidsabsorberend plafond dat is aangevuld met verborgen minerale wol en luchtspleten", zegt Jonas Elding.