Een goed leven in Bangs Have

Dit nieuwe verpleeghuis in Struer, in het westen van Jutland, is ontworpen met het oog op een veilig en stimulerend dagelijks leven - voor zowel bewoners als personeel. Gevarieerde materialen en fysieke ruimtelijkheid worden gecombineerd met een goed binnenklimaat.

Troldtekt akoestische panelen als wandbekleding in zorggebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Bangs Have is ontworpen als drie identieke wooneenheden verbonden door gangen, met een apart gemeenschappelijk dienstgebouw met receptie. De wooneenheden bestaan uit meerdere vleugels gebouwd rond binnenplaatsen met patio's en aangelegde tuinelementen. Het al even opvallende landschap tussen de wooneenheden draagt verder bij aan de huiselijke sfeer en het gevoel van veiligheid.

De materialen, zoals baksteen, houten strips en de details rond de ramen, zijn zorgvuldig gekozen om die van herkenbare, traditionele huizen na te bootsen. Door visueel contact en het herhaaldelijk gebruik van materialen is een verbinding tot stand gebracht tussen de buiten- en binnenomgevingen.

Overal een goede akoestiek

Baksteen is ook binnenshuis te zien in de vorm van kale bakstenen muren en is net als de houten strips een terugkerend materiaal in de gebouwen. Bovendien voegt het zowel textuur als structuur toe aan de gemeenschappelijke ruimtes, mooi in contrast met de anders gladde en glanzende oppervlakken.

Witgeverfde Troldtekt panelen zijn geïnstalleerd op de plafonds in de gemeenschappelijke ruimtes, evenals in de gangen. Troldtekt is ook gebruikt in het gemeentelijke dienstgebouw waarin de administratie is ondergebracht. Het gebouw huisvest ook een grote gemeenschappelijke hal met een hoog plafond die kan worden gebruikt voor gymnastiek, muziek of lezingen en presentaties.