Voor een comfortabel pensioen

In het historische vakwerkstadje Spalt, ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Neurenberg, heeft Caritas het bejaarden- en verpleeghuis St. Nikolaus onlangs uitgebreid en uitgebreid gemoderniseerd volgens de nieuwste normen.

Photo: Olaf Wiechers

De Duitse vereniging Caritas heeft in 1982 het voormalige gemeenteziekenhuis, in het kleine Frankische stadje dat bekend staat om zijn hopteelt, overgenomen en omgebouwd tot een bejaardentehuis. Om aan de steeds groeiende vraag naar plaatsen voor ouderen te voldoen en de bewoners in staat te stellen hun pensioenjaren door te brengen in een comfortabele, waardige en aangename omgeving met veel voorzieningen, werd vanaf 2014 in verschillende fasen gebouwd volgens een ontwerp van Berschneider + Berschneider Architekten, te beginnen met de bouw van een nieuw gebouw en gevolgd door de renovatie van het oorspronkelijke gebouw en een verbinding tussen beide.

Bewoners kunnen hier zo lang mogelijk zelfstandig wonen en profiteren van de centrale ligging van de woning in de directe nabijheid van het cultuurstation Kulturbahnhof, het erfgoedcentrum van Trachtenheim met evangelische gemeenschapsvoorzieningen en het burgerlijk centrum.

Passend bij de historische binnenstad

De nieuwbouw past harmonieus in de traditionele architectonische omgeving omdat het geen dominant zadeldak heeft en de gevel in braambessentinten aansluit bij de historische binnenstad. De witte kozijnen vormen een opvallend contrast en geven het geheel een moderne, aantrekkelijke en gastvrije uitstraling.

Het bijgebouw biedt plaats aan in totaal 54 bewoners. Het gerenoveerde oorspronkelijke gebouw beschikt nu ook over zes eenheden voor begeleid wonen. De kamers, die allemaal aan de brede gangen liggen, zijn allemaal natuurlijk licht en comfortabel ingericht en bieden dankzij de ramen van vloer tot plafond een prachtig uitzicht op de landelijke omgeving.

Een kapel en eetzaal verbinden de gebouwen

De verbinding tussen het oorspronkelijke gebouw en het bijgebouw, met zijn eenvoudige witte buitenkant, bevat een kleine kapel voor kerkdiensten, missen en devoties, een ruime eetzaal met centraal bedieningseiland en uitzicht op de oude stad, evenals een gezellige zithoek. Dankzij de grote ramen zijn de kamers licht, badend in natuurlijk licht, uitnodigend en ontspannend. Grijze vinylvloeren in combinatie met gekleurde stoelen, licht hout en verlaagde plafonds met geïntegreerde ronde verlichtingssystemen geven de ruimtes een gastvrije en open uitstraling.

Bovendien zijn de eetzaal en de kapel voorzien van akoestische plafondpanelen van Troldtekt line die perfect passen bij het succesvolle totaalontwerp.