De helende kracht van goede architectuur

Het gedetailleerde planningsproces voor dit Oost-Deense psychiatrische ziekenhuis in Slagelse, voor 194 patiënten, werd gekenmerkt door innovatie en de wens om een eersteklas complex te bouwen dat de patiëntenzorg en herstel ondersteunt.

Troldtekt akoestische plafonds in zorggebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het complex straalt eenvoud uit, in combinatie met de filosofie dat architectuur die heling voor patiënten bevordert gebaseerd is op klassieke ingrediënten, zoals licht en schaduw, materialen, kleuren en groene landschapselementen.

Eenvoud gaat echter niet alleen over architectonisch minimalisme maar ook over ingenieuze architectonische oplossingen, die resulteren in een kalmerende indeling en ruimtes met een hoge mate van transparantie.

Het sociale leven van de patiënten en de fysieke activiteiten waren ook belangrijke aandachtsgebieden. Verlichting werd daarom gebruikt als therapeutisch hulpmiddel, in een moderne en interessante combinatie van daglicht en gecontroleerde kunstmatige verlichting. De centrale kern met grote wenteltrappen en een zeer groot dakraam oogt bijzonder dramatisch.

De gebruikte materialen zijn solide en vertrouwd, zoals baksteen, hout, beton en cementgebonden houtwol. Troldtekt Plus plafondpanelen in naturel crème zijn overal in het complex gebruikt, wat zorgt voor een goede en aangename akoestiek en een gezond binnenklimaat. Nieuwe LED-armaturen zijn netjes verwerkt in het plafondoppervlak, dat kalm en zeer elegant oogt.

De gevarieerde textuurafwerkingen van de materialen zorgen voor een aantrekkelijk gevoel, terwijl de kleuren die zorgvuldig zijn gekozen door Malene Landgreen de zintuigen van de aanwezigen met succes versterken en interesseren.