Duurzaam van vloer tot plafond

Sundhedshus Sæby is geopend, en een nieuw gezondheidscentrum in Brønderslevzit in de pijpleiding. Ze werden alle twee ontworpen met de focus op het verminderen van middelen gebruikt in de bouw, en worden verwacht een DGNB zilver certificatie te behalen, wat een zeker aantal punten vereist binnen de verschillende certificatieschema’s.

Health Center, Sæby
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het gezondheidscentrum in Sæby is het gezamenlijke initiatief van de Noord-Deense Regio, de gemeente Frederikshan en de Noord-Deense tak van de Deense Medische Associatie. Eén vleugel werd opgezet voor algemene beoefenaars, terwijl de andere vleugel het gezondheids- en trainingscentrum herbergt. Dat biedt onder andere rehabilitatie, preventie, herbergt een verpleegkliniek en promoot gezondheidsinitiatieven, zoals cursussen om te stoppen met roken.

De trainingsfaciliteiten zijn uitstekend, ontworpen voor zowel individuen als groepen, en goed uitgerust met trainingsmateriaal. De kamers hebben grote ramen die uitkijken op een groen gebied, en deuren die toegang verschaffen tot frisse lucht en buitentraining.

Troldtekt panelen (met fijne structuur en wit geschilderd) werden gemonteerd op de plafonds. Naast het dempen van geluid in de kamers, helpen ze de score te verbeteren voor de DGNB certificatie. Troldtekt panelen zijn gemaakt van materiaal dat punten bijdraagt op veel gebieden van het certificatieschema, zoals totale kosten van eigendom, akoestisch binnenklimaat, levenscyclusbeoordeling en FSC gecertificeerd hout.

Søren Gravesen van HP Byg A/S zegt dat een gebouw bouwen volgens de duurzaamheidseisen in de DGNB certificatie een opwindende uitdaging is. Hij kijkt ernaar uit dat er meer bedrijven in aanmerking komen om hun producten te certificeren met gebruik van het puntensysteem.