Architectuur en koffie

COBE Architects heeft een ontvangstruimte gecombineerd met een architectuurcafé met loungesfeer. Een uitnodiging voor de buitenwereld vanuit de wereld van de architectuur.

Superieure akoestiek op de werkplek met Troldtekt akoestische plafondss
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Architecten en ontwerpers verhuizen naar de voormalige pakhuizen in het district aan de waterkant van Nordhavn in Kopenhagen en dragen zo bij tot de openstelling van het gebied voor het publiek. De wijk Nordhavn is aan het veranderen, maar behoudt zijn charmante industriële uitstraling met kades en uitzicht op zeecontainers.

COBE heeft hun kantoor verplaatst van Papirøen - Paper Island - naar Nordhavn, waar het iconische COBE-gebouw, de Silo, een mijlpaal is geworden voor het herontwikkelde havengebied. Al vroeg in het proces ging COBE een dialoog aan met de voedsel- en drankenhandel Depanneur over het opzetten van een café dat zou worden gehuisvest in het nieuwe kantoorgebouw van COBE voor zijn 130 werknemers.

De ambitie was om de wereld van de architectuur open te stellen voor het publiek en bezoekers inzicht te geven in het leven van architecten onder het genot van een goed kopje koffie en eten en drinken, evenals een prachtig uitzicht op de haven. Om de missie van interactie met de omgeving te voltooien, werkte COBE samen met Depanneur - een favoriete ontmoetingsplaats van de Kopenhageners.

Architectuur en eten voor iedereen

Het resultaat van de samenwerking tussen COBE en Depanneur is een intermezzo tussen de straat en de architectenbureaus. Het idee was om een vriendelijke lobby-achtige sfeer te creëren, waar je kunt genieten van een kopje koffie of een drankje na het werk, een tijdschrift kunt lezen, een informele bijeenkomst kunt houden, een boek kunt kopen of een kijkje kunt nemen bij de nieuwste modellen van de ontwerpen van architecten.

Architectuur op verschillende schalen met goede koffie

Het café is ontworpen door COBE en Depanneur en het aantrekkelijke en vriendelijke interieur omvat zowel zitplaatsen als een grote, centrale eikenhouten tafel die mensen samenbrengt voor informele gesprekken. De muren zijn versierd met posters met foto's van enkele van de vele projecten van het tekenbureau, gemaakt door de fotograaf Rasmus Hjortshøj. Alles is te koop. U kunt posters, boeken en items kopen die door COBE zijn ontworpen op de grote plank die het café van het tekenbureau scheidt.

Vanuit het café is er directe toegang tot de waterkant en het nieuwe metrostation Orientkaj, ontworpen door COBE, dat in 2020 wordt geopend. De architecturale modellen in het café zijn kleinere versies van de gebouwen en projecten van COBE , maar als je een wandeling maakt door Nordhavn en de rest van Kopenhagen kun je de gebouwen op ware grootte zien.

Ontmoeting tussen COBE en Depanneur

Bij het betreden van het magazijn met hoge plafonds stapt u regelrecht het café in, dat daarmee ook dienst doet als een ontspannen en uitnodigende entree.

Het interieur is ontworpen door COBE met een duidelijk gevoel voor de oorsprong van het gebouw. Belangrijk is echter dat de akoestiek overal is geregeld met witte Troldtekt akoestische panelen tussen de betonnen balken en het royale gebruik van witte gordijnen en houten meubilair.

Ondanks de hoge plafonds en het rustieke gevoel, heerst er een zeer intieme sfeer, die bijna dwingt om met een kop koffie te gaan zitten of een kijkje te nemen naar de architectonische modellen of de boeken en designobjecten die te koop zijn.