Sensuele keuken in Kopenhagen

Hahnemanns Køkken heeft een voedselimperium geopend in het centrum van Kopenhagen - een plek die eerbetoon biedt aan verse grondstoffen en de maaltijdervaring. Het pand bevindt zich op Skt Kjelds Plads, een plein dat momenteel wordt omgevormd tot een groene oase in de wijk Østerbro in Kopenhagen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Je wordt meteen overweldigd door de veelheid aan kleuren, die je nieuwsgierigheid prikkelen en ervoor zorgen dat je Hahnemanns Køkken ('Køkken' is Deens voor 'keuken') wilt ontdekken. Prachtige bloemenkraampjes, met de hand geplukte producten en eten en gebak zijn allemaal tentoongesteld. De producten worden gepresenteerd in een prachtig ontworpen ruimte, waar ingetogen kleuren worden geaccentueerd door het zwarte Troldtekt plafond en het daglicht dat door de ramen naar binnen valt.

De grote ruimte heeft een koffiebar en een patisserie, evenals een kassa die salades, afhaalmaaltijden en voedselproducten verkoopt. Het eten en gebak kan worden geconsumeerd in de winkel of op het plein. Het adres is ook de thuisbasis van een kookschool en een ruimte voor grotere evenementen en lezingen. Met grote raampartijen tussen de keuken waar het eten wordt bereid en de winkel, hebben klanten en eters een duidelijk zicht op wat er in de keuken gebeurt.

Naar Engeland en weer naar huis

Trine Hahnemann, eigenaar van het etablissement, is kok en kookboekenschrijver. Haar carrière heeft haar over de hele wereld gebracht, maar haar boeken en vaardigheden zijn vooral populair in het Verenigd Koninkrijk. Trine Hahnemann's focus ligt op duurzaamheid in de productie van voedsel en verse grondstoffen en ze heeft een plek gemist om een goede en gezellige maaltijd aan te bieden, evenals een winkel die haar eigen brood, salades en boeken verkoopt.

Het grote pand is aangekleed en ingericht door een Britse firma van binnenhuisarchitecten, die een internationale sfeer heeft gecreëerd van Scandinavische voedseltradities, duurzaamheid en niet het minst hygge. Zwarte Troldtekt panelen aan het plafond zorgen voor een goede akoestiek voor klanten en eters, maar de zwarte kleur verbergt ook de technische installaties. Het hout op de vloer en de balies is een sterk natuurlijk element, terwijl de zachte kleuren dezelfde hygge uitstralen als de boeken van Trine Hahnemann.