Vernieuwd historisch hotel

Hotel Bretagne in Hornbæk geniet al meer dan 100 jaar een uitgesproken plaats aan het meer. Door de decennia heen is steeds meer omringend land in gebruik genomen, maar het hotel biedt nog steeds een prachtig uitzicht op het platteland.

Troldtekt, Hotel Bretagne
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het hotel werd oorspronkelijk gebouwd als sanatorium in 1896. Het niet moeilijk voor te stellen dat de lucht op deze hoge locatie dicht bij de zee erg schoon en gezond is. Echter, in 1936 werd het sanatorium getransformeerd tot een strandhotel: hotel Bretagne. Het gebouw heeft ook een aantal andere functies gehad, tot 2015, toen het gebouw weer verkocht werd en in april 2017 onder dezelfde naam weer opende.

Het hotel werd van top tot teen uitvoerig gerenoveerd en is nu een moderne faciliteit, dat haar verleden als strandhotel in ere houdt. Velen bezoeken het hotel voor een relaxed weekendje weg, maar het hotel biedt nu ook faciliteiten voor vergaderingen of grote groepen. Hotel Bretagne heeft een groot restaurant met uitzicht op het meer, Hornbæk Sø.

De vele evenementen die in het hotel plaatsvinden vragen veel van de functionaliteit en het comfort van het gebouw. De architecten stelden daarom Troldtekt voor als akoestisch materiaal om doorheen het gebouw te gebruiken. Dit zorgt voor een uitstekende akoestiek en architecturale samenhang tussen de kamers op de begane grond bij de ingang.

Complete oplossingen

In samenhang met het interieurontwerp van Hotel Bretagne werd er een prachtige orangerie toegevoegd, die in verbinding staat met de hoofdingang. De receptie is uiteraard gelegen in het midden van het gebouw, van waaruit er toegang is tot een grote vergaderruimte, maar ook een lounge met relax meubelen en een openhaard. De ontbijtruimte en bar liggen ook dicht bij de receptie. De korte afstand tussen de hoofdruimtes creëren een aangenaam, intiem gevoel, vergelijkbaar met dat van veel oude strandhotels.

Naast het gebruik van Troldtekt als terugkerend materiaal, werd Troldtekt geïntegreerde speakers geïnstalleerd. Volgens Kasper Heebøll Harboe, één van de co-eigenaren, werkt de oplossing met verborgen luidpsrekers erg goed, zowel op dagelijkse basis als tijdens evenementen.