Italiaans eten in Islington

Een nieuwe eetattractie is vanuit Milaan overgewaaid naar Londen. Ontworpen door Studio Vudafieri-Saverono Partners, is het Italiaanse café Latteria geïnspireerd door de Milanese cultuur en stijl. Het herinterpreteert op een eigentijdse manier de charme van de oude latterias (zuivelwinkels) - plaatsen waar u echte, zelfgemaakte gerechten kunt eten, in een authentieke en traditionele sfeer.

Troldtekt akoestische plafonds op  plafonds in restaurant
Photo: Rei Moon

Het restaurant is gelegen in Essex Road, Islington, een gebied dat de laatste jaren een gastronomische renaissance heeft doorgemaakt. Afgezien van zijn groeiende reputatie bij Londenaren, trekt het voorbijgangers aan vanwege zijn felrode gevel, dramatische borden en een groot raam dat het licht werpt op het interieur.

De Latteria is ingedeeld in twee niveaus, ontworpen in de stijl van de jaren ‘50, gekenmerkt door een warm en informeel gevoel, met een ingang geaccentueerd door twee gebogen glazen wanden die een kleine vestibule creëren. Terwijl de begane grond zich onderscheidt door zijn delicatessentoonbank en levendige sfeer, biedt de onderste verdieping drie ruimtes met een intiemere sfeer, waaronder een gezellige eetkamer geïsoleerd van de drukte.

Klanten zijn visueel onder de indruk van het interieur, waar de ontwerpers aan elk detail hebben gedacht, variërend van Formica-tafels met aluminium frames, zinken tellers, diamantvormige tegels op de vloer, zichtbare bakstenen en hanglampen in de vorm van bakvormen. Allemaal gecombineerd creëren ze persoonlijkheid, versterkt door de kleuren wit en rood die domineren en oppervlakken in semi-glanzende lak en laminaat samen met gepolijste en gesatineerde metalen. Overal in het restaurant zijn er planken en kasten, in de latteria stijl van de jaren ‘50, ontworpen om pasta, olie, augurken, wijnen en andere producten tentoon te stellen.

Zoals de meeste ontwerpers weten, is er vaak een probleem om het lawaai van drukke plaatsen zoals deze te verzoenen met zijn harde oppervlakken. Esthetiek en persoonlijk comfort moeten samen goed presteren. De menselijke zintuigen van zien en ruiken moeten worden geaccentueerd, maar niet dat van geluid. Met het verdwijnen van vloerbedekking moeten akoestische oplossingen met hoge prestaties, vooral in openbare plaatsen voor ontspanning, worden opgenomen om een toename van geluid te voorkomen.

In dit café hebben de ontwerpers speciale aandacht besteed aan het plafond. Hier zijn de akoestische plafondpanelen van Troldtekt overal gebruikt om zowel direct- als nagalmgeluid te absorberen. Deze creëren niet alleen een interessant gestructureerd plafond, maar helpen ook de balans te vinden tussen een levendige en gastvrije warme omgeving. Dezelfde akoestische oplossing, vaak doorgetrokken tot de muren, wordt gebruikt voor veel verschillende gebouwen, van scholen tot uitgaansgelegenheden, van commercieel tot retail. Dit is overal belangrijk, vooral voor het comfort van klanten, omdat hun bereidheid om tijd en geld door te brengen afneemt in een lawaaierige omgeving.

>> Meer informatie over het thema ‘Akoestiek in restaurants’ is te vinden op