Award-winnend vegetarisch plattelandsrestaurant

Restaurant Moment is gelegen in een duurzaam ecodorp in de buurt van Aarhus. Ondanks dat het slechts enkele jaren geleden werd geopend, trekt het al internationale aandacht doordat het op een zeer milieuvriendelijke manier gerund wordt, wat ook is weerspiegeld in het interieurontwerp.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek in bijvoorbeeld restaurants
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Restaurant Moment ligt aan het einde van een kort grindpad met uitzicht op groene velden. Het restaurant is pas een paar jaar geleden geopend, maar geniet al van overweldigend succes, met als hoogtepunt in 2019 met de toekenning van een ‘Bib Gourmand’ door de Franse Michelin-gids voor een ‘restaurant van goede kwaliteit met een goede prijs’. Het restaurant ligt aan de rand van het ecodorp Friland op Djursland. Het dorp bestaat uit ongeveer 45 huishoudens die zich inzetten voor duurzaamheid, vrij van schulden en met zelfstandig ondernemerschap.

“We runnen het restaurant vanuit een verlangen om zo zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk te zijn. Dit komt overeen met elk aspect van ons bedrijf - van het menu en onze dagelijkse routines tot het interieurontwerp en de architectuur van het gebouw ', zegt Rikke Storm Overgaard, die het restaurant bezit en runt samen met haar man Morten Storm Overgaard.

Duurzame bouw

Morten en Rikke Storm Overgaard waren complete nieuwkomers in de horeca toen ze aan hun succesvolle eetavontuur begonnen. Hun wens was om een vegetarisch restaurant te openen waar alles vanaf nul wordt gemaakt. Het menu is gebaseerd op seizoensgroenten, waarvan de meeste afkomstig zijn uit de omliggende tuin en van lokale, biologische leveranciers. Deze duurzame aanpak wordt ook weerspiegeld in het daadwerkelijke restaurantontwerp.

“We willen laten zien hoe je kunt bouwen op een manier die het milieu, mensen en dieren respecteert. Daarom hebben we materialen en technologieën gebruikt die recycling en minder vervuiling mogelijk maken, "zeggen Rikke en Morten Storm Overgaard.

Het gebouw is bijvoorbeeld gebouwd met behulp van isolerende stro-elementen. Bovendien zorgen de verstelbare zonnecellen het hele jaar door voor verwarming, terwijl de grote dubbele beglazing zorgt voor een goede luchtcirculatie.

Een stijlvolle look

Binnenin is elk element zorgvuldig overwogen en gekozen met oog voor het milieu. De lampen zijn designproducten gemaakt van oude kartonnen dozen, de stoelen zijn handgemaakt in Aarhus van beukenhout dat dicht bij de stoelenfabriek groeide, en de vloer is behandeld met natuurlijke producten. Op deze manier wil het stel de vooroordelen van mensen uitdagen.

“Veel mensen geloven ten onrechte dat alles wat duurzaam is er bijzonder uitziet. We willen laten zien dat het in feite mogelijk is om vegetarisch gastronomisch eten te maken, en dat stijlvolle en luxueuze interieurs uitsluitend kunnen worden gemaakt van recyclebare materialen, ”zeggen Rikke en Morten Storm Overgaard.

Het plafond in het restaurant is bekleedt met natuurlijke houten Troldtekt akoestische panelen - in perfecte harmonie met de andere natuurlijke elementen in het restaurant.

“Onze klanten verdienen een sublieme eetervaring. Superieure akoestiek is cruciaal voor gasten om zich te kunnen concentreren op het eten en het bedrijf. De lichte Troldtekt plafonds passen prachtig bij het ingetogen kleurenschema van het restaurant, terwijl de ruimte ook helder en uitnodigend aanvoelt, "zeggen Rikke en Morten Storm Overgaard.