Diner met uitzicht over de wandelgangen van de macht

Het Christiansborg Slot ligt in het hart van Kopenhagen. Het is een imposant gebouw en zonder enige twijfel het machtscentrum in Denemarken. Christiansborg is daarnaast het bolwerk van de Deense democratie aangezien het niet alleen de zetel van de premier en het Deense parlement (Folketing) is, maar ook van het Deense hooggerechtshof.

Troldtekt, Restaurant Taarnet
Photo: Thomas Mølvig, architect

In 1884 werd het vorige Slot door brand verwoest en het huidige gebouw is tussen 1906 en 1918 gebouwd. Met 106 meter is de centrale toren het hoogste punt in Kopenhagen en een markant herkenningspunt in de mooie skyline van de stad.

In de periode tot 2009 werd de buitenkant van de toren gerenoveerd. De koperen bekleding werd vernieuwd en een deel van de dragende betonnen constructie dat op een aantal plaatsen was aangevreten, werd gerepareerd. Tijdens het restauratieproject ontdekten de architecten Henrik Levinsen en Dorthe Andersen het grote potentieel van de toren. De geweldige ruimte met een plafond van elf meter hoog werd gebruikt om standbeelden, historische bouwmodellen en gigantische leeuwengedaantes op te slaan, alles bedekt met een dikke laag stof.

De toenmalige voorzitter van het Deense parlement, Mogens Lykketoft, was bijzonder enthousiast over de ontdekking van de architecten en over de mogelijkheid om een restaurant in de toren te vestigen. Nadat de benodigde financiering was geregeld, werden de grootschalige werkzaamheden om de ruimte een nieuwe bestemming te kunnen geven, in gang gezet. Het project bracht veel technische uitdagingen met zich mee. En de bouwvakkers moesten zich aan strikte voorschriften houden om de werkzaamheden van het parlement zo min mogelijk te verstoren.

‘Tårnet’, dat plaats biedt aan 100 gasten, werd in juni 2014 geopend. Inmiddels geniet het restaurant, waar de vermaarde chef-kok Rasmus Bo Bojesen de scepter zwaait, een ongekende populariteit. Via de toren heeft het publiek daarnaast gratis toegang tot een panoramaplatform rond de hele toren dat een fantastisch uitzicht biedt over de daken van Kopenhagen. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om in de verte Zweden te zien.

Op het plafond zijn circa 130 m2 speciale Troldtekt-platen (60 x 60 cm) aangebracht in naturel grijs met een grove structuur. Dit is gedaan om de akoestiek te verbeteren en de nagalm via de harde muren en het geroezemoes van de gasten, te reduceren.