Sushichef in actie

Nordhavnen in Kopenhagen heeft een nieuw exclusief sushirestaurant. De chefkok, Mads Battefeld, staat bekend om zijn vaardigheden en toewijding. Na zijn studie in Japan serveert hij nu exclusieve sushi in de traditionele Edomae-stijl van Tokio, in Sandkaj aan de waterkant van Kopenhagen.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in restaurants
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Terwijl de buitenkant van het Sushi Anaba restaurant vrij bescheiden is, wacht binnen een veel dramatischere ervaring. Oppervlakken spelen een belangrijke rol vanwege de kleine ruimtes en de minimalistische meubels. Vloeren en muren zijn van beton of wit geverfd, wat een aantrekkelijk contrast vormt met de textuur van de Troldtekt line akoestische panelen op de plafonds.

De zwartgeverfde Troldtekt Line akoestische panelen vormen een homogeen plafondoppervlak, met de gefreesde groeven als een verbindend visueel element. Gezien het contrast tussen harde en zachte oppervlakken, speelt het Troldtekt plafond een belangrijke geluidsabsorberende rol in het restaurant. Het interieur is zorgvuldig ontworpen om een dynamisch samenspel tussen de verlichting en de objecten te creëren.

Gerichte aandacht

In het restaurant zit je naast elkaar aan de “bar”, die plaats biedt aan maximaal acht gasten met volledig zicht op de chefkok, of in een aparte tatami-kamer achter rijstpapierwanden. De stoelen langs de bar zijn van J L Møllers Møbelfabrik, en het blad is Oregon grenen afkomstig uit het Langeskov-bos op Funen met mooie, goed gedefinieerde houtnerf. De tatami-kamer is speciaal ontworpen en vervaardigd door Stokholm Normark met dezelfde warme houtsoort.

Het restaurant is gericht op de gefocuste aandacht van de chef op het bereiden en serveren van de verse ingrediënten. Een rond lichtobject in het raam, prachtig gemaakt van hout, markeert het midden van de ruimte. Het interieurontwerp van BAUNarchitecture in samenwerking met Mads Battefeld balanceert subtiel Deens en Japans design, rauw en zacht, verzadigt alle zintuigen en geeft de plek een geheel individuele identiteit.