Ierse cottage-stijl gemixt met Noors minimalisme

Toen de eigenaar van de populaire pub Tir Na Nóg in Aarhus de kans kreeg om zijn pand uit te breiden, stonden flexibiliteit en veel ruimte hoog op de agenda. Dankzij een succesvolle nieuwe interpretatie van de klassieke Ierse pub, zijn beide doelen bereikt.

Troldtekt, Tri Na Nog, Aarhus
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

De Ierse pub Tir Na Nóg in het hart van Aarhus is gedurende 13 jaar een populaire plek geweest voor een avondje uit. De lange openingsuren en het feit dat de pub vaak volgepakt zit met gasten, maakte het moeilijk voor de eigenaar Andreas Ruignok om zijn wensen te verwezenlijken. Zo wilde hij onder andere belangrijke sportevenementen laten zien op een groot scherm of speciale evenementen organiseren zoals lezingen en whiskyproeverijen. Toen het aanpalende gebouw te koop werd gezet en de bouwvergunning geregeld was, startte Andreas Ruignok het project om de vloeroppervlakte van zijn geliefde pub te verdrievoudigen.

Twee identiteiten onder dezelfde naam

Er zijn slechts kleine veranderen aangebracht in het oude gedeelte van de pub. De gevel van het gebouw is gerenoveerd en het gebouw werd  “The Tap Room” genoemd. Binnen werd het klassieke interieur behouden met whiskyvaten op de grond en souvenirs aan de muren, meegenomen uit een gesloten pub in Ierland.

Het aanpalende gebouw onderging echter een grote transformatie. De “Merchant Room” van meer dan 300 vierkante meter werd ontworpen om flexibiliteit te garanderen, om goed te kunnen wisselen tussen dag- en avondactiviteiten. Een zwaar velourstapijt dat aan het plafond hangt zorgt voor een prettige sfeer in de ruimte, en maakt het mogelijk om de ruimte te gebruiken voor verschillende functies. Het voorste gedeelte van de ruimte herbergt overdag een café en kapperszaak, en transformeert ’s avonds in een bar en nachtclub. Daarbij is de ruimte nu ook geschikt voor grote evenementen en een groot scherm.

Ziel van de oude pub behouden

Er werd duidelijk moeite gestoken in het vinden van de juiste combinatie van de klassieke pubsfeer en Noorse simpliciteit voor de ruimte. Het interieur werd in warme en donkere kleuren gehouden om een contrast te creëren met de moderne betonnen vloer. De gekleurde eiken boom van de op maat gemaakte bar en het meubilair passen perfect bij het gepolijste koper en de stalen details.

““The Merchant Room” is een nieuwe interpretatie van de klassieke pub. We hebben geprobeerd de ziel van de oude Tir Na Nóg pub te behouden, maar tegelijkertijd heeft dit gedeelte van de pub een wat luxere uitstraling”, zegt architect Mikkel Lang Mikkelsen, die verantwoordelijk was voor de verbouwing.

Focus op structuren en zintuiglijkheid

Om te voldoen aan de officiële eisen voor geluid en brandveiligheid werden de muren gemaakt uit twee lagen gipsplaat. Dit stelde de architect voor een uitdaging: hoe creëer je een “klassiek pub gevoel” in een ruimte omringd door nieuwe, witte muren?

“We zijn met oppervlakken, structuren en licht gaan werden om te kijken hoe we tastbaarheid aan de ruimte konden toevoegen. Samen met het verfbedrijf Bolidmaleren, zijn we tot een interessante oplossing gekomen, waarbij grof mortier toegepast wordt op de muren op een manier die interessante variaties biedt” zegt Mikkel Long Mikkelsen, en hij voegt toe:

“Het fantastische eraan is dat het erg goed past bij de structuur van de Troldtekt panelen”.

Een simpele keuze

Troldtekt panelen werden gemonteerd op de plafonds in een groot deel van de opgeknapte ruimtes om een goede akoestiek te verzekeren als er verschillende activiteiten plaatsvinden, op hetzelfde moment, in de bar, het café en soms ook op het kleine podium. Achter een houten deur, die alleen geopend kan worden met een speciale toegangskaart, ligt een “geheime” ruimte bedoeld voor privé evenementen zoals vrijgezellenfeesten en whiskyproeverijen. De antracietgrijze Troldtekt panelen dragen bij aan een intieme sfeer in de VIP ruimte waar veel gekleurd eiken, leer en een volledige muur met luxe whisky’s de ruimte een uitstraling geven van een mannenlounge.

Voor Mikkel Long Mikkelsen, was de keuze voor de panelen simpel.

“Het is moeilijk om een product te vinden dat kan wedijveren met Troldtekt op gebied van akoestische eigenschappen. Het gaat ook hand in hand met het terugkerende materiaal: hout. Met eiken strips aan de uiteinden van de panelen geven we ze een exclusievere look” zegt hij.

“We kozen voor  60 cm panelen om bij de whiskyplanken te passen. Dit betekent dat de strips in lijn liggen met de zijkanten van de planken, wat zorgt voor een harmonieuze look,” zegt de architect, die ernaar uitkijkt om zowel vaste klanten als nieuwe gasten te ontvangen, om de nieuwe faciliteiten te omarmen.