Donkere plafonds creëren een exclusieve sfeer in ruw hoofdkantoor

Natuurlijke ruwheid, veel ruimte en een eerlijke uitstraling. Dat is wat het expositie- en interieurontwerpbureau Ambiente heeft gecreëerd in het nieuwe 11.500 vierkante meter grote hoofdkantoor bij Skanderborg. De contrasten zijn terug te vinden in de verfijnde details van het decor.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in kantoren
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Achter de donkere gevel bij de afrit Skanderborg op de E45 staat het ruwe en rustieke hoofdkantoor van het expositie- en interieurbedrijf Ambiente. Verhuizen uit de kantoren in Højbjerg was niet het oorspronkelijke plan, maar het bedrijf was de ruimte ontgroeid en greep de kans om iets echt unieks te creëren.

"Het was de perfecte gelegenheid voor ons als een professioneel interieurontwerp bedrijf om onze interpretatie te geven van hoe een hoofdkantoor eruit zou kunnen zien en een bron van inspiratie te zijn voor zowel werknemers als klanten", zegt Michael Skjødt, eigenaar en creatief directeur bij Ambiente.

Het doel was om iets te bouwen dat men nog  niet eerder had gezien, en in minder dan een jaar tijd werd een leeg veld in Stilling omgevormd tot een inspirerende werkplek waar de 50 medewerkers in alle opzichten genieten van hoge plafonds en ruimtelijkheid. De kantoren van Ambiente werden in een paar maanden gebouwd in een ruw, ongestuct betonnen frame gevuld met contrasten van zachte details en strakke architectuur. Het decor weerspiegelt het feit dat Ambiente een expert is in het uitrollen en creëren van creatieve universums - samen met de klant.

Witte stad van bouwstenen

Het is daarom geniaal dat het betonnen hoofdkantoor 18 verspringende, helderwitte kubussen bevat. Kubussen die doen denken aan bouwstenen midden in een spel. White City, zoals de kubussen worden genoemd, zijn ruimtes die gebruikt kunnen worden om creativiteit uit te breiden in de vorm van vergaderzalen, tentoonstellingen of kantoren.

'Ons nieuwe hoofdkantoor, met name White City, zou mensen moeten vertellen wat we kunnen bouwen. We hebben geen echt product, aangezien we alles samen met onze klanten uitvinden. Dit maakt ons bedrijf uniek en daarom moeten onze kantoren ook uniek zijn en een bron van inspiratie zijn ”, legt Michael Skjødt uit.

Alles onder één dak

Het nieuwe hoofdkantoor van het interieurontwerpbureau is gemaakt door het architectenbureau Ardess, met de nadruk op de gelijkheid tussen de professionele groepen. Het gebouw is daarom gebouwd met een continue, sterke verbinding, van de handelaars in productie tot de ontwerpers en het verkoopteam aan de balies.

Elke afdeling kijkt uit over het atrium van 1.000 m2. De buitenruimte is geïnspireerd op het Deense naaldbos en volgt de ruige lijn van het gebouw tot in de perfectie. Hoge, groene bomen kenmerken de decoratie in de kamers met hoge plafonds en helpen sfeer en rust te creëren.

De grootte van de ruimte vereist dat de akoestiek volledig onder controle is. Daarom zijn in het hele administratieve gedeelte elegante zwarte Troldtekt panelen geïnstalleerd.

"Troldtekt panelen hebben een natuurlijke robuustheid en zijn ongelooflijk transparant wat betreft de eigenschappen, wat onze visie weerspiegelt om eerlijkheid in alles te willen", zegt Michael Skjødt.

Voor de gehele administratieve ruimte en de als restaurant ingerichte kantine is gekozen voor zwart geschilderde Troldtekt panelen. De zwarte Troldtekt plafonds in combinatie met lange, zware gordijnen geven de kamer een intieme en ietwat lounge-achtige sfeer. In White City, waar het decor aanpasbaar moet zijn, zijn plafonds en overhangen bedekt met wit geschilderde Troldtekt panelen.

“De kubussen in White City moeten helder en open zijn, daarom hebben we hier voor de plafonds gekozen voor witte Troldtekt panelen De kamers dienen ook als showrooms en daarom is er een continue variatie in zowel interieurontwerp als functie, ”legt Michael Skjødt uit.