Elegante kantoren met hoge plafonds

In Kopenhagen is de grootste aanbieder van commerciële vastgoeddiensten van Denemarken, Colliers, net verhuisd van een krap en doolhofachtig pand naar nieuwe en ruime kantoren met fantastisch hoge plafonds - het resultaat van een uitgebreid renovatieproject.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Op het nieuwe adres aan de Toldbodgade 33 bevinden bezoekers en medewerkers zich in een moderne en stijlvolle omgeving, maar tegelijkertijd in een heel bijzonder pand.

De gevarieerde geschiedenis van het pand dateert uit de 19e eeuw en het werd onder meer gebruikt als winteropslag voor Tivoli. Dit verklaart de oorspronkelijke industriële structuur met dragende kolommen en bijna vijf meter hoge plafonds.

Verlaagde plafonds werden verwijderd, er werden nieuwe vloeren gelegd en ramen en deuren zijn zwart geverfd om de industriële look te recreëren. De plafonds zijn allemaal bekleed met witte Troldtekt akoestische panelen, die samen met de onderliggende minerale wol de nodige akoestische regulatie garanderen. In combinatie met de witte muren en de zuilen zorgen de witte plafonds ervoor dat het pand zeer ruim en licht aanvoelt.

Vloeiend interieurontwerp

De eigen architecten van Colliers en het technische team van Colliers Occupier Services waren verantwoordelijk voor de ruimtelijke planning. Helle Nøhr leidde destijds dit deel van het project. Deze rol is nu overgenomen door Tine Mouritsen en haar team, en in de toekomst zullen zij en haar team verantwoordelijk zijn voor de ruimtelijke planning voor zowel de klanten van Colliers als hun eigen kantoren.

We spraken met Tine Mouritsen, architect en werkzaam als Head of Workplace Advisory bij Colliers.

“In ruimtes met hoge plafonds speelt verlichting een belangrijke rol. Net zoals de akoestiek cruciaal is voor het creëren van een prettige sfeer en een gezonde werkomgeving in kantoren, vergaderruimtes en kantines”, zegt ze.

Ze voegt eraan toe dat het een opwindend proces is geweest om haar collega's te verplaatsen van een werkplek bestaande uit veel kleine ruimtes, naar de nieuwe en ruimtelijk verbonden kamers van Toldbodgade, waar grote lampen verspreid over de kantoren een opvallend interieur-ontwerpelement vormen.