Forum op museumeiland – akoestiek in kantoortuin

Sinds enkele jaren wordt in de wijk Mitte gewerkt aan een van de grootste bouwprojecten van Berlijn. In het 200 jaar oude gebied tussen de Oranienburger Strake, de Tucholskystraße, het Monbijoupark en het Museumeiland ontstaat het "Forum op het museumeiland" uit tien gebouwen, waarvan het merendeel onder monumentenzorg valt.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in commerciële gebouwen
Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

In het noordelijke deel staat het poortgebouw tussen twee historische gebouwen. Het gebouw wordt aan de oostzijde begrensd door het in 1791 gebouwde logegebouw, de voormalige zetel van de vrijmetselaars. Aan de westzijde staat een gebouw waarin vroeger het Instituut voor Post en Telecommunicatie van de DDR was gevestigd. De ruimtes in dit gebouw, gebouwd in Art Deco stijl, worden sinds enkele jaren gebruikt door het bedrijf Delivery Hero.

Het in 2011 opgerichte bedrijf exploiteert online voedselbesteldiensten in 14 staten onder verschillende bedrijfs- en merknamen. Van de meer dan 12.000 medewerkers wereldwijd werken er ongeveer 1.000 in het hoofdkantoor in Berlijn. Om de groeiende markt in de toekomst te kunnen bedienen, kunnen de medewerkers vanaf eind 2020 gebruikmaken van op de behoeften van het bedrijf afgestemde ruimtes in het Torhaus Ost gebouw.

Op de tweede, derde en vierde verdieping bevinden zich daar kantoortuinen en op de bovenste verdieping wordt een ruime loungeruimte gecreëerd. De kantoorverdiepingen bieden elk voldoende ruimte voor ongeveer 40 beeldschermwerkplekken. Naast het open kantoor zijn er op elke verdieping ruimtes voor vergaderingen, sanitaire voorzieningen met toegang voor gehandicapten en een (bij)keuken.

Akoestisch geoptimaliseerd open kantoor

Gewapend beton, kunststoffen en glas behoren momenteel tot de favoriete bouwmaterialen. Dergelijke gladde oppervlakken weerkaatsen echter het geluid dat werknemers produceren bij telefoongesprekken, bij verplaatsingen en zelfs door elektrische apparaten. Dit verhoogt het geluidsniveau, wat leidt tot concentratie- en prestatieverlies en zelfs tot nadelige gevolgen voor de gezondheid. Om de gevolgen van slechte akoestiek te voorkomen, ontwikkelden de planningsadviseurs van neotares in Frankfurt am Main een passend uitbreidingsconcept voor het nieuwe onderkomen van de medewerkers van Delivery Hero.

Bijzondere aandacht werd besteed aan een akoestisch en artistiek geoptimaliseerd ontwerp van de plafonds. Op basis van een industrieel ontwerp werd slechts twee-derde van de plafonds van ruw bekistingsbeton (met een vrije hoogte van 3,0 meter) voorzien van verlaagde akoestische panelen. De ventilatieleidingen en -uitlaten en de ophanging van het plafondsysteem zijn nog zichtbaar. De stroomvoorziening naar de werkplekken wordt zoveel mogelijk verzorgd via kabelgoten die in de dubbele vloer zijn aangebracht.

Op de drie bovenste verdiepingen zijn verschillende cementgebonden houtwolpanelen aangebracht als akoestische elementen, die worden voorgesteld als Clouds (vrij zwevende plafonds, ‘wolken’). Gemaakt van natuurlijke materiaal (hout en cement gewonnen uit Deense minerale bronnen), variëren de akoestische panelen geproduceerd door Troldtekt niet alleen in kleur maar ook in oppervlakte ontwerp. De nieuwe ontwerpserie - die werd geëerd met een ICONIC Award en een German Design Award 2020, de hoogste onderscheiding van de Raad voor Design - werd gebruikt voor drie aantrekkelijke oplossingen. Bovendien werden de ontwerpen genomineerd voor de DETAIL Product Award 2020.

De Troldtekt® line - een rechthoekig akoestisch paneel met groeven in het paneeloppervlak - en de Troldtekt® rhomb mini - een zeshoekig akoestisch paneel in twee verschillende versies - werden geïnstalleerd. Wat de ontwerpen gemeen hebben is dat ze zorgen voor een goede akoestiek en een gezond binnenklimaat, terwijl ze tegelijkertijd de plafonds een onderscheidend esthetisch karakter geven.