Vernieuwing en traditie onder één dak

De wijk Nordvest in Kopenhagen herbergt oude werkplaatsen en kleine fabrieken, er worden nu nieuwe kantoren gebouwd die passen bij deze unieke stedelijke omgeving. Het nieuwe kantorencomplex, volgens ontwerp van SWECO, is zelfs gebouwd volgens de DGNB-certificeringsnormen in de categorie Zilver.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Oude bakstenen en homogene gevels met grote ramen zijn een interpretatie van de industriële cultuur aan de Dortheavej in het noordwesten van Kopenhagen. Het complex bestaat uit twee gebouwen langs de straat met een pleinachtige ruimte ertussen die het verbindt met een gebied van een mix van kleine bedrijven.

De gebouwen hebben 3 en 3½ verdieping en zijn daardoor geschaald naar de meeste omliggende gebouwen. Ook de interieurs van de gebouwen zijn geïnspireerd op industriële architectuur in de vorm van ruwe betonnen muren en zichtbare installaties. Randparket en met hout beklede diepe raamnissen zijn uiteraard robuust, maar vormen ook een passend contrast met de ruwe muren.

De plafonds in alle kantoren zijn bedekt met zwarte Troldtekt akoestische panelen, die fungeren als een verenigende 'achtergrond' achter de vele buizen van het ventilatiesysteem. De kantoren hebben hoge plafonds en grote ramen die daglicht binnenlaten vanuit verschillende richtingen, en met de zwarte plafonds die de helderheid en luchtigheid van de kamers accentueren.

Moderne akoestische oplossingen

Bij de ingang van beide gebouwen leidt een trap naar de bovenste verdiepingen rond een trappentoren bekleed met zwarte Troldtekt puzzel aan alle vier de zijden. De panelen met patroon voegen discrete decoratie toe en benadrukken de lift als verenigend element in het trappenhuis. Troldtekt puzzle is een vierkant paneel dat kan worden gecombineerd in zorgvuldige patronen of gebruikt om een meer willekeurige look te creëren zoals in dit geval.

In de kantine is een texturale en unieke look gecreëerd met gele ruitvormen op de binnenmuren. Troldtekt rhomb mini creëert een driedimensionaal effect en dient dus zowel als een stijlvol decoratief element en als een effectieve geluidsabsorber - wat heel belangrijk kan zijn in een kantine.