Innovatief geluid en goed samenhangende architectuur

De locatie is vrij idyllisch, dit vanwege het feit dat Dynaudio gelegen is op een groot industrieel landgoed ten noorden van Skanderborg in centraal Jutland. De gebouwen liggen net naast een klein bosgebied met volwassen loofbomen. De autosnelweg en het treinspoor liggen een paar honderd meter naar het noordwesten, maar de bomen domineren en zorgen voor een groene achtergrond.

Troldtekt Dynaudio
Photo: Thomas Mølvig, architect

Het nieuwe R&D centrum is mooi geïntegreerd in Dynaudio’s bestaande gebouwen. De faciliteit beslaat drie verdiepingen en heeft met haar prominente positie ook een sterk signaaleffect. De architectuur is simpel, scherp omlijnd en verfijnd, en reflecteert de vooraanstaande producten van het bedrijf.

Dynaudio is wereldbekend om haar luidsprekers, die onder andere gebruikt worden in de automotive industrie door VW en Bugatti. In 2015 werd het bedrijf verkregen door het Chinese elektronicaconcern Goertek voor bijna 300 miljoen DKK. Dat resulteerde in een sterke kapitale injectie en toegang tot de nieuwste technologieën, die de weg vrij maken voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Dynaudio. Het bedrijf heeft de ambitie om een van de beste competentiecentra voor geluid ter wereld te worden.

Internationale omgeving met Scandinavisch gevoel

Het centrum is een werkplek voor 50 audio engineers, die werken in een open werkomgeving met makkelijke toegang tot afgesloten vergader- en luisterruimtes. Troldtekt akoestische panelen in naturel grijs werden geïnstalleerd op het plafond in zowel de kantoren als de gangen, volledig in lijn met het Scandinavische interieur.

Een indrukwekkende anechoïsche meetkamer van 13 x 13 x 13 meter is het technische hart van het gebouw. Nieuwe luidsprekers worden getest in de zwartgeverfde ruimte van 2200 kubieke meter, wat vraagt om extreem speciale geluidsisolatie, aangezien de kantoren op drie verschillende niveaus rondom de meetkamer liggen. Wanneer een luidspreker getest wordt, wordt deze opgehesen tot 6 meter hoog, waarna 31 speciale referentiemicrofoons in een half circulaire ark haar prestaties testen.