Een kantooromgeving ontworpen voor welzijn

Werknemers die gedijen presteren beter. Dat is de filosofie van Eminent en tevens de reden dat haar kantoren werden ontworpen om het welzijn van gebruikers te bevorderen, waardoor dit het eerste WELL-gecertificeerde kantoorgebouw in de Noordse regio is. Eminent is ook Goud-gecertificeerd door de Sweden Green Building Council.

Troldtekt panelen als wandbekleding in kantoorgebouwen
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Lucht, water, geluid, licht, voeding, fitness en comfort. Dat zijn de zeven hoofdingrediënten in het kantoorgebouw van Eminent, dat is ontworpen om te worden gecertificeerd volgens de duurzame WELL-norm.

De kantoren beschikken onder meer over lokaal geproduceerd voedsel, deels geteeld op het dakterras, kunst en design bedoeld om mensen te verleiden om de trap te nemen, een goed uitgeruste ondergrondse fietsenstalling, een nabijgelegen fitnesscentrum, lichttherapie en stress-verlagende muziek. Dit zijn allemaal elementen die tijdens het ontwerpproces zelden meewegen als factoren die een gezonde werkomgeving en binnenklimaat bevorderen.

Kanozi Arkitekter zijn de ontwerpers achter Eminent en architect Åsa Jentsch zegt over het project:

- De WELL-certificering bevat waarden die erg in lijn zijn met wat wij als architecten in projecten willen inbrengen. Door gedurende het ontwerpproces met WELL te werken, hebben we een nieuw kader gecreëerd om te praten over zaken als natuurlijk licht, een sterke verbinding tussen de binnen- en buitenomgeving en sculpturale, prominente trappen. Het hele team van architecten, ingenieurs, aannemers en bouwers begon plotseling de menselijke aspecten van het gebouw en het ontwerp ervan te bespreken en te waarderen.

Uitnodigende begane grond

Een bijzonder kenmerk van het gebouw is dat Eminent de omgeving binnen uitnodigt met een open en ruime begane grond. Hier kan iedereen langskomen voor een kopje vers gezette koffie in de ‘coffice’, half koffiezaak, half kantoorcafé, of je nu op kantoor bent voor zaken of gewoon langs het gebouw komt.

- Eminent omarmt haar omgeving en nodigt iedereen uit om de binnenruimtes en elementen van het gebouw te verkennen. We hebben heel bewust een transparante begane grond gemaakt met warme en gastvrije elementen om van het grote gebouw een aangenaam toevluchtsoord in het stadsbeeld te maken, zegt Åsa Jentsch.

Akoestiek en welzijn

Het team heeft zich onder andere gericht op hoe de materialen en de akoestische omgeving het betreden van het gebouw beïnvloeden. Ze hebben een breed palet van materialen gekozen om visuele variatie te bieden. Een gemeenschappelijke noemer bij de keuze van materialen zijn tactiele oppervlakken en dichtheid. Voor de ‘coffice’ zijn Troldtekt akoestische plafonds geselecteerd.

- Een gezonde akoestische omgeving is erg belangrijk voor een goede eerste indruk en een rustige sfeer is essentieel voor de mensen die bij Eminent werken. Het maakt het gemakkelijker om zich te concentreren. De WELL-gids biedt hulpmiddelen om een gezond soundscape te creëren, dus het is absoluut iets waar we bewust mee hebben gewerkt, zegt Åsa Jentsch.

- De filosofie is dat het mensen positief beïnvloedt als ze niet te maken krijgen met ongewenste informatie die hen via geluid bereikt tijdens het werken en socialiseren. In deze context draagt Troldtekt bij aan de akoestische omgeving, maar omdat ze van hout zijn gemaakt voegen de akoestische panelen ook een nostalgische dimensie toe in een Zweedse context, vervolgt ze.

Eminent ligt in Hyllie tussen Malmö in Zweden en de Øresund-brug. Het is het eerste WELL-gecertificeerde gebouw in de Noordse regio. Het kantoorgebouw is ook Goud-gecertificeerd door de Sweden Green Building Council, de hoogste milieuklasse voor gebouwen in Zweden.