Historische en eigentijdse eigenschappen komen samen

De nieuwe kantoren van de wereldwijde online marktplaats Fiverr zijn gevestigd in Beit Ha'ikarim in Tel Aviv - een historisch gebouw dat bestemd is voor conservatie. 

Troldtekt, Fiverr
Photo: Amit Gosher

De eerste zes verdiepingen zijn kantoren waar mensen in open ruimtes werken, waarin verschillende soorten vergaderzalen zijn opgenomen, als een soort 'telefooncellen'. De bovenste verdieping met een buitenterras is de 'openbare ruimte' met vergaderruimtes, een cafetaria en een fitnessruimte voor het welzijn van de werknemers.

De drie nieuwe verdiepingen met toegevoegde kantoren zijn ontworpen door Setter architecten. Inspiratie voor het ontwerp was gebaseerd op de cultureel-geografische context van de locatie van het project en de kosmopolitische activiteit van Fiverr die 'verkopers' (kunstenaars en freelancers) samenbrengt met 'kopers' (ondernemers en kleine bedrijven over de hele wereld).

Omdat de kantoren zich bevinden in een gebouw dat is bestemd voor conservering, waarvan de renovatie onder andere de toevoeging van nieuwe verdiepingen omvatte, is een natuurlijke en authentieke dialoog tussen oud en nieuw mogelijk, die intern wordt weerspiegeld. Het ontwerp produceerde representaties van de dynamische en kosmopolitische stad door te relateren aan texturen uit de bouwgeschiedenis van Tel Aviv. Er zijn bijvoorbeeld oude muren gemaakt van silicaat naast moderne, onbewerkte bouwmaterialen, zoals zichtbare betonblokken.

Setter Architecten liet zich ook inspireren door patronen die wereldwijd worden gebruikt, door ze toe te passen in armaturen en houtwerk, evenals in plafond- en vloermaterialen. Dit is vooral duidelijk te zien in de Troldtekt akoestische plafonds, die het grootste deel van de 5000m² ruimte beslaan en perfecte werkomstandigheden creëren door de nagalm en echo's van de harde oppervlakken te verminderen.

Elders hebben de architecten gerecyclede houten kozijnen uit de gebouwen van Tel Aviv gebruikt, die dateren uit de Beit Ha'ikarim-periode, vaak aangepast om scheidingswanden te vormen tussen de gezellige, interessante cabines en conferentiezalen. Normale bouwstenen worden in hun natuurlijke vorm gebruikt, waardoor muren met een driedimensionale, kleurrijke textuur worden gecreëerd en mosgroene tinten worden geïntroduceerd in gloednieuwe ruimtes, terwijl rommelmarktmeubelen worden gecombineerd met modern meubilair. Daarnaast stimuleert het interieur grafische elementen en kunstwerken.