Industrieel complex met duurzame toekomst

De voormalige tabaksfabriek in Hirschsprung Hus is verschillende keren gerenoveerd. Het gebouw heeft nu een proces ondergaan waarbij alle armaturen en fittingen zijn verwijderd, waarna het elegant is ingericht en tegelijkertijd veel respect toont voor zowel het gebouw als de omgeving.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in kantoorgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De 500 werkplekken bij NNE A / S in Virum, Denemarken, zijn verdeeld over verschillende vleugels, die nu goed geïntegreerd zijn en een karakteristieke ingang hebben.

Samen met het farmaceutisch ingenieursbureau NNE was het architectenbureau Over Byen Arkitekter verantwoordelijk voor het spraakmakende renovatieproject, waar de klant, het pensioenbedrijf PKA, een pand wilde met een goed binnenklimaat en een laag energieverbruik. Daarom ambieerde PKA ook een goudcertificering onder het DGNB-duurzaamheidscertificatieschema. Over Byen Arkitekter werkt vaak met renovaties of restauraties van oudere of geklasseerde gebouwen en heeft daarom veel ervaring met het zien van het potentieel in verder vervallen gebouwen.

Elegante contrasten

Het centrale deel van het pand van NNE is de grote industriële ruimte met hoog plafond, met zijn opvallende plafondhoogte en -vorm. Alle installaties zijn zichtbaar gehouden om het gevoel van lengte te behouden en om de omgeving te illustreren waar de werknemers van NNE meestal mee werken - de bouw van farmaceutische en biotech-industrieën.

Witte Troldtekt houtwolcementpanelen regelen de akoestiek, maar zijn ook een terugkerend materiaal door het hele gebouw, waarbij de verschillende vleugels en verdiepingen worden samengevoegd.

In tegenstelling tot de ruwe industriële look is de rest van het interieur zeer gastvrij en op menselijke schaal. De verschillende soorten werkplekken zijn prachtig aangevuld met loungemeubels en planten. Een bijzonder detail is de 'sigarenkist' - vergaderdozen bekleed met geperforeerd multiplex die helpen de grote ruimte te doorbreken.