Een open spreiding

De in Aarhus gevestigde krant Jyllands-Posten is verhuisd naar een modern en transparant pand. De behoefte aan een dynamische werkomgeving vormde de leidraad voor het interieurontwerp van het nieuwe mediagebouw.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Met Dokk1 en Filmbyen als buren neemt Jyllands-Posten nu een prominente plaats in het nieuwe en creatieve havengebied van Aarhus in. Als ruwe constructie van glas, beton en gelamineerd hout weerspiegelen de architectuur en de materialen van het gebouw de zeer industriële havenomgeving.

De hele gevel met uitzicht op het water en de belangrijkste havenweg is één groot panoramisch raamdeel met verticale schuiven, zoals de verdelingen op de voorpagina van een krant. Wanneer de zonneschermen zijn ingeschoven, biedt dit een fantastisch uitzicht op de redactie van de krant en de open werkomgeving. De gastvrije transparantie van het gebouw is een belangrijk aspect van zowel het gebouw als het imago van de krant.

"Het doel was een moderne en flexibele werkplek te creëren die aansluit bij de nieuwe realiteit en de waarden van Jyllands-Posten", legt Søren Øllgaard, architect en partner bij Henning Larsen Architects, uit.

Ruimte voor concentratie

De vier verdiepingen van het gebouw en de entreeverdieping zijn gecentreerd rond een atrium dat fungeert als een grote verbindende ruimte. Hier worden grote en kleine briefings gehouden en vanaf de hoger gelegen balkons kunnen de werkzaamheden worden gevolgd.

Het interieur van het gebouw is zo georganiseerd en ingericht dat medewerkers in grote groepen kunnen samenkomen, afgezonderde plekken kunnen vinden om zich rustig te concentreren of kleine vergaderingen kunnen bijwonen. Een hoge mate van ruimtelijke variatie ondersteunt het creatieve werkproces.

Het interieur van het gebouw wordt gekenmerkt door een nadruk op eenvoudige, eerlijke materialen. Troldtekt akoestische panelen zijn een goed voorbeeld van een eerlijk en duurzaam materiaal waar je precies krijgt wat je ziet, en dat tegelijkertijd een goede akoestiek en dus een aangename werkomgeving voor iedereen ondersteunt.