Elegant hoofdkantoor in industrieel milieu

Het vastgoedbedrijf Klövern heeft een nieuw hoofdkantoor in een voormalig koelhuis in het oude deel van Göteborg. De missie van de architecten Krook & Tjäder bij de renovatie van het gebouw was het creëren van een flexibel ontwerp met behulp van duurzame materialen. Troldtekt zorgt voor superieure akoestiek en visuele samenhang met de andere materialen.

Photo: Bara Bild

De wijk Slakthus ligt in Gamlestaden, het oudste deel van Göteborg, en hier heeft het vastgoedbedrijf Klövern een nieuw hoofdkantoor geopend. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit 1905 en was een koelruimte voor het gemeentelijke slachthuis.

Het historische gebouw is daarom volledig gerenoveerd - maar met respect voor de oorspronkelijke architectuur.

De architecten Krook & Tjäder namen de verantwoordelijkheid op zich om de industriële faciliteit te heroverwegen en om te vormen tot moderne kantoren.

"Het ontwerp moet de geschiedenis van de plek respecteren door de keuze van de materialen en de algemene uitstraling. De solide en duurzame materialen weerspiegelen de industriële uitstraling van het gebouw aan de binnen- en buitenkant. De kantoren zijn een plek waar medewerkers en bezoekers geïnspireerd moeten worden en zich prettig moeten voelen. Het zal zowel dienen als showroom van Klövern, als een veelzijdige werkplek", zegt Lorena Zabala, een van de architecten van Krook & Tjäder.

De kantoren waren klaar in 2020, en Klövern was een van de drie finalisten voor Zweden's mooiste kantoor award - Snyggaste Kontor 2020.

Samenspel tussen de materialen

De kantoren hebben een vloeroppervlak van 850 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen in het gebouw, waarin ook restaurants en opslagfaciliteiten zijn ondergebracht. Voor Krook & Tjäder was de belangrijkste uitdaging om de oorspronkelijke elementen in het ontwerp op te nemen en een flexibele en creatieve omgeving te creëren met gebruik van duurzame materialen.

Bij binnenkomst stap je in het hart van het gebouw, waar een brede trap dienst doet als zitgelegenheid en waar collega's samen kunnen lunchen en vergaderen. De overige ruimtes zijn verdeeld in zones met telefoonruimtes en conferentiefaciliteiten.

Om de oorspronkelijke elementen in evenwicht te brengen zijn natuurlijke materialen gebruikt, die de sfeer verzachten en tegelijkertijd een sfeer van exclusiviteit creëren. De telefoonruimtes zijn bijvoorbeeld bekleed met houten panelen en de trappen zijn van massief hout.

Om een gevoel van samenhang tussen de industriële elementen en de nieuwe materialen te garanderen, zijn Troldtekt akoestische panelen in grijs gebruikt. Qua ontwerp passen de akoestische panelen goed bij de oorspronkelijke architectuur van het gebouw, terwijl ze een welkom contrast vormen met de vele harde oppervlakken. Tegelijkertijd draagt Troldtekt bij aan een aangename geluidsomgeving in het kantoor door de nagalm in de hoge kamers te verminderen.