Huis van Kennis in Sonderburg

150 jaar geleden was het platteland ten westen van Sonderburg in Jutland Denemarken de plek van de beroemde Slag van Dybboel. Vandaag de dag is de stad veel vrediger en het hele havenfront, uitkijkend op het water naar Als eiland, verandert van karakter, van een industriële zone naar een bloeiend stadsdistrict.

Troldtekt, office Sønderborg
Photo: Thomas Mølvig, architect MAA

De wereldberoemde Amerikaanse architect Frank Gehry heeft een masterplan ontwikkeld voor het “gezicht” van de stad aan de waterkant. Naast commercieel en residentieel terrein omvat het plan een hotel, een cultureel centrum, parken en nog veel meer. Verschillende verenigingen zijn betrokken bij de ontwikkeling, maar alle ontwerpen zijn gebaseerd op Gehry’s idee van expressieve, vervormde gebouwen.

Kantoorgebouw C is een gebouw ontworpen door Schmidt Hammer Lassen Architecten, dat recht op de waterrand staat. De façades zijn bekleed met 2800 vierkante meter bronzen aluminium cassettes, die een speciale gouden toon projecteren en het gebouw onderscheiden van haar omgeving.

Het interieur is smaakvol en simpel, met een binnen atrium dat niet groot is maar ruim lijkt vanwege de hoge plafonds. Hier werden Troldtekt naturel crème akoestische panelen met fijne structuur gebruikt aan de zijkanten van de balkons, alsook op de plafonds doorheen het gebouw, wat een prettige akoestische omgeving verzekerd die de exclusieve architectuur benadrukt.

Kantoorgebouw C heeft 5 verhuurde kantoren die allemaal een receptie, kantine en verschillende vergaderruimtes delen op de begane grond. Vanaf het gedeelde dakterras heb je een spectaculair uitzicht over de stad, waarbij je in de verte een glimp kan opvangen van de 1864 loopgraven uit de oorlog. In 2013 won Kantoorgebouw C een award voor het meest mooie nieuwe architecturale gebouw in Sonderburg.