Hoge plafonds en locatie aan het water

Het IT-bedrijf Monstarlab heeft zijn intrek genomen in Pakhus 54 aan de waterkant van Kopenhagen, waar het schouder aan schouder staat met architecten en andere creatieve ondernemingen. En met voldoende ruimte voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe ideeën.

Superieure akoestiek op de werkplek met Troldtekt akoestische plafonds
Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Het gebouw was vroeger een opslagplaats voor goederen bestemd voor het Verre Oosten, vandaar de naam van de kade - Orientkaj. Tegenwoordig hebben de producten die naar het Verre Oosten worden verkocht echter geen opslag meer nodig.

Monstarlab bevindt zich op de eerste verdieping, en u betreedt de kantoren rechtstreeks vanaf een loopbrug die langs de kade loopt en stapt de grote ruimte binnen die wordt onderbroken door talrijke pilaren. Het hoge plafond creëert een fantastische sfeer, met prachtig daglicht dat binnenstroomt, vooral vanaf de kant van het gebouw die uitkijkt op het water en vanuit de dakramen erboven. Er is een sterk gevoel van samenhang ondanks de vergader- en kantinebox in het midden van de ruimte.

Het ontwerp is geïnspireerd op de industriële geschiedenis van het gebouw en in het bijzonder op scheepscontainers. Zwart geschilderde staalconstructies met zichtbare verbindingen en oppervlakken bekleed met houten strips in een nauwkeurig ontwerp versterken de identiteit van de plek, terwijl voor een optimale functionaliteit is gezorgd door de locatie van de kantine op een tussenverdieping en de vergaderzalen op vloerniveau.

Ruimte voor ideeën

H+ARKITEKTER was verantwoordelijk voor de verbouwing en het interieurontwerp van het kantoor van Monstarlab in Kopenhagen. Het architectenbureau is onder andere gespecialiseerd in de transformatie en renovatie van oudere gebouwen.

Monstarlab wilde dat het meubilair zou bijdragen aan het creatieve proces. H+ARKITEKTER voegde daarom een aantal open houten dozen toe en een speciale vergadertafel met ruimte om LEGO te gebruiken als onderdeel van de workflow.

In alle stadia van het interieurontwerp werd aandacht besteed aan de akoestiek, met groot formaat, witte Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd op de plafonds die passen bij de schaal en de geschiedenis van de ruimte.

In de vergaderzalen zijn ronde mosblokken in verschillende kleuren gebruikt op de muren. Mos is geluidsabsorberend en reguleert ook het binnenklimaat. Bij de keuze van het decor, het meubilair en de oppervlakken is een delicaat evenwicht gevonden tussen de zorg voor dit unieke gebouw en het creëren van een gastvrij gevoel met een sterke focus op het welzijn van de werknemers.