Holistisch akoestisch concept in IT-studio

Zowel maximale flexibiliteit als een zachte akoestiek zijn essentieel in multifunctionele kantoor- en studioruimten. Deze kunnen worden gewaarborgd door goed ontworpen, hoogwaardige geluidsabsorberende oppervlakken.

Photo: Mark Niedermann Photography

Het kan moeilijk of onmogelijk zijn om zich op het werk te concentreren wanneer de omgeving te luid is of wanneer er gewoonweg te veel storende en hinderlijke omgevingsgeluiden zijn. Precies dit soort problemen hadden de ontwerpers van ansgar staudt architecten voor ogen bij de inrichting van een IT-studio in Muttenz, in het Zwitserse kanton Basel-Landschaft, dat in het noorden aan Duitsland grenst. Ze gebruikten een holistisch akoestisch concept om een opmerkelijke geluidsruimte te creëren voor efficiënt werken.

In een leegstaand kantorencomplex en magazijn van ongeveer 200 m2 werden werk-, lounge-, conferentie- en vergaderzones gecreëerd die dicht bij elkaar liggen maar slim zijn gescheiden door scheidingswanden.

De belangrijkste vergaderruimte bevindt zich in het midden van de ruimte en scheidt de IT-studio van de loungeruimte met keukenblok - een indeling die op zich al de akoestiek van de ruimte optimaliseert. Er is nog een kantoorruimte die door scheidingswanden is gescheiden van de aangrenzende open ruimte door de ramen.

Elektriciteit en IT-media zijn in alle ruimtes gemakkelijk toegankelijk via bovengrondse kanalen en flexibele, met stof beklede kabelgoten. Ronde lampen verspreiden zich gelijkmatig over het hele gebied om een consistente verlichting te garanderen.

De ontwerpoplossingen Troldtekt line en Troldtekt line design vormen een belangrijk onderdeel van het akoestische concept en vormen een essentieel element van het ontwerp. Veel van de muren en plafonds zijn bekleed met grijze elementen. De akoestische panelen zijn perfect afgestemd op alle oppervlakken, materialen en media in de grote ruimte en bieden een harmonieus contrast met de donkerbruine houten vloer.

Ze zorgen niet alleen voor een optimale akoestiek en een aangenaam binnenklimaat, maar voldoen ook aan de hoogste eisen op het gebied van brand- en geluidsabsorptie en zijn bovendien duurzaam. De akoestische panelen zijn gemaakt van gecertificeerd hout, een zuiver natuurlijke grondstof, en van cement uit Deense mineralen.