MY GARAGE

Strenge architectuur vormt het decor voor krachtige auto's met prachtige lijnen.

Akoestische plafonds van Troldtekt in kantoren en commerciële gebouwen
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

Even ten noordoosten van Vejle in Jutland, Denemarken, ligt een iconisch gebouw uit 1964 met twaalf grote platte koepels. Oorspronkelijk diende het als een vrij moderne textielfabriek in de elegante stijl van de jaren zestig. Na bijna 50 jaar productie besloot de laatste eigenaar - EGE Tæpper - de vestiging in Vejle in 2012 te sluiten.

Tegenwoordig is het gebouw - dat in de loop der jaren is uitgebreid tot bijna 20.000 m2 - voorzien van een nieuw en exclusief interieur. Het biedt nu onderdak aan MY GARAGE, dat het allerbeste uit de autowereld vertegenwoordigt. De hallen met hoge plafonds zijn gevuld met droomauto's van merken als McLaren, Porsche, Aston Martin, Ferrari en Rolls-Royce.

Veel van die dromen zijn te koop, maar een groot deel van het wagenpark is ook van liefhebbers die een optimale - en veilige - plek zoeken om hun voertuigen op te slaan. In totaal 66 speciaal ontworpen glazen boxen met klimaatbeheersing vormen de kern van het concept, vandaar de naam MY GARAGE. Als verbindende partner van Rolls-Royce faciliteert het bedrijf de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte modellen en draagt het - als enige in Scandinavië - de titel van geautoriseerde Rolls-Royce Service Partner.

Passie en gemeenschap

Het merk MY GARAGE draait in wezen om de passie en gemeenschap die rond luxe auto's heerst. Dit komt ook tot uiting in het nieuwe entreegebouw, dat in mei 2020 in gebruik is genomen. De hoofdingang heeft een grote glazen gevel aan de westkant en bevat naast de receptie ook een loungeruimte, kantoorfaciliteiten, vergaderruimtes en een nieuwe merchandise shop.

RAVN Arkitektur heeft het project vanaf de eerste dag geleid - en was ook verantwoordelijk voor de inrichting van de winkel en het ontwerp van speciaal meubilair. De strenge, strakke lijnen van de architectuur zijn deels een respectvolle voortzetting van het oorspronkelijke ontwerp uit 1964 en deels een verfijnde achtergrond voor de prachtige rondingen van de auto's.

Binnen bevat de uitbreiding een licht hellende hellingbaan die de twee grootste hallen van MY GARAGE met elkaar verbindt. Dit maakt het mogelijk de auto's van de voorbereidingsruimte naar de tentoonstellingshallen te rijden zonder ze bloot te stellen aan barre weersomstandigheden. Over het geheel genomen is het duidelijk dat de auto's de belangrijkste attractie zijn en dat zij even hoog staan aangeschreven als beroemde kunstwerken.

Een essentieel detail dat helpt een dynamisch geheel te creëren zijn de elegante zwarte Troldtekt line akoestische plafonds. De groeven in de lengte van de akoestische panelen zorgen voor een strak oppervlak, en het zwart varieert mooi van kleur afhankelijk van de hoek van het natuurlijke licht dat door de ramen naar binnen valt. Een beetje als een pas geschilderd vakantiehuisje met zwarte houten gevels. Mooi en functioneel in al zijn eenvoud.