Naturkraft in Ringkøbing

Net buiten de stad Ringkøbing in het westen van Jutland is een groot cirkelvormig belevingspark aangelegd. De naam van het park is Naturkraft - de kracht van de natuur. Het park wordt omringd door een 630 meter lange wal, die in het westen uitmondt op 15 meter hoogte, waar een bijna futuristisch gebouw opgaat in de vorm van de vestingachtige architectuur.

Troldtekt akoestische plafonds in commerciële gebouwen
Photo: Thomas Mølvig, arkitekt

De indrukwekkende visie is gerealiseerd met de gemeente Ringkøbing-Skjern met een aantal grote Deense stichtingen als belangrijkste financiers. In feite overtreft de omvang van het nieuwe centrum ruimschoots die van zowel Trelleborg als Fyrkat, de oude Viking-ringforten. Het doel van het Naturkraft-centrum is echter zo vreedzaam als maar kan, namelijk het verspreiden van kennis over de natuurkrachten die aan de westkust van Denemarken spelen. De tentoonstellingen gaan ook over cultuurgeschiedenis, duurzaamheid en klimaat.

De toegang is via een poort in de vestingmuur, van waaruit bezoekers gemakkelijk een overzicht krijgen over het grootste deel van het gebied (een soort natuurlijke arena van 5 hectare). Een pad loopt helemaal rond de top van de wal en biedt een prachtig uitzicht op het landschap rond de fjord.

Drie metalen koepels

Het centrumgebouw is een indrukwekkende witgeschilderde staalconstructie, bedekt met een onconventioneel klimaatscherm. Het dak bestaat uit een transparant EFTE-membraan, bekend van projecten als het MCH Herning Exhibition Centre en de Botanische Tuinen in Aarhus. In de ruimte tussen de lagen wordt lucht geblazen om een thermo-isolerend effect te bereiken, terwijl een scherm is geïntegreerd om de zonnestralen af te schermen.

Het interieur is verbluffend eenvoudig. Een verspringende opstelling van drie grote koepelvormige 'bollen' creëert een interessant ruimtelijk effect. De koepels bevatten black-box tentoonstellingsruimten, terwijl de eerste verdieping zowel een cafégedeelte als een tentoonstelling heeft. Er is veel aandacht besteed aan de details en het gebruik van natuurlijk licht in de hoge en uitgestrekte ruimte.

Zwevende akoestische wolken met geïntegreerde verlichting

De administratie, bestaande uit kantoren en vergaderzalen, bevindt zich op de begane grond. Hier krijg je een sterk gevoel van de manier waarop het gebouw is geïntegreerd in de enorme omwalling. De schuine, transparante kunststof gevel zorgt voor een aparte uitstraling en sfeer.

In zowel de vergaderzalen als de kantoren zijn Troldtekt zwevende akoestische plafonds (‘wolken’ c.q. Clouds) geïnstalleerd in de kleur naturel-crème. Ze dienen zowel om de indruk van de ruwe betonnen plafonds met hun zichtbare installaties te verzachten als om een superieure akoestiek te garanderen. Zonder geluidsreductie zouden de harde oppervlakken van de muren, vloeren en plafonds de ruimtes ongeschikt maken om in te werken.

In het open kantoor liggen de 12 werkplekken dicht bij elkaar en zien de betonnen elementen er ruw uit. Hier zijn de zwevende akoestische wolken aangevuld met geïntegreerde verlichting, die de lineariteit van de rechthoekige panelen accentueert.

De garderobes en toiletten in het tentoonstellingsgebouw zijn akoestisch ingericht door middel van prachtige klassieke Troldtekt panelen.