Verscholen kantoren in de wijk Nørrebro in Kopenhagen

Na een lichte renovatie is een voormalig fabrieksgebouw in de wijk Nørrebro in het centrum van Kopenhagen onlangs omgetoverd tot charmante kantoren - met die speciale sfeer die voortkomt uit de vermenging van heden en verleden.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Het gele bakstenen gebouw uit 1883, omringd door flats aan alle kanten, is een voormalige smederij, maar nu nemen de creatieven er hun intrek. De architecten OVER BYEN Arkitekter hebben het gebouw opgeknapt, en met hun kenmerkende gevoelige benadering van het potentieel van bestaande gebouwen is bij de verbouwing niet veel meer dan het vocht verwijderd.

Depanneurs heeft op de begane grond kantoor- en opslagruimten en ondanks de enigszins verscholen ligging overspoelt het daglicht nu deze witte ruimten. De ramen zijn uiteraard vervangen, maar met respect voor de geschiedenis van het gebouw. Binnen zijn de witte tegels op de muren, de glazen bouwstenen en de oorspronkelijke schuifdeuren behouden gebleven.

Weinig toevoegingen         

Overal vind je sporen van het vroegere gebruik van het gebouw en de daaruit voortvloeiende slijtage. Bij de renovatie zijn ook nieuwe houten vloeren en nieuwe plafonds met akoestische panelen aangebracht. De nieuwe oppervlakken maken de ruimte textureler en gezelliger zonder afbreuk te doen aan de authentieke sfeer die de versleten tegels uitstralen. De witte Troldtekt akoestische panelen op de plafonds dragen ook bij aan een goede akoestiek - praktisch voor een kantooromgeving.

"Het pand heeft nieuwe functies gekregen, maar details zijn bewaard gebleven en geaccentueerd om de geschiedenis van het gebouw te illustreren. De keuze van kleuren en materialen vult het karakter van het gebouw aan en versterkt het, waarbij het authentieke ontwerp visueel wordt benadrukt.

Een back-to-basics en uitgebreide renovatie heeft de levensduur van het gebouw verlengd - met interieurs die de geschiedenis ervan benadrukken. Het gebouw aan de Rådmandsgade is veranderd in een enorme aanwinst voor zijn eigenaars en gebruikers," aldus OVER BYEN arkitekter.