Houtwol lambrisering gaat omhoog down under

Himmel Interior Systems leverde houtwolpanelen voor een prachtig project om de toekomst te creëren en tegelijkertijd te reflecteren op het verleden in een beroemde maritieme havenlocatie.

Superieure akoestiek op de werkplek met Troldtekt akoestische plafonds
Photo: Sam Noonan

Walter Brooke Architects heeft onlangs de geïntegreerde inrichting afgerond van een nieuw kantoorgebouw van 24 miljoen euro met 6 verdiepingen in Port Adelaide. De haven, gelegen ten noordwesten van de Zuid-Australische hoofdstad, heeft een rijke geschiedenis als industriële haven en maakt deel uit van de inspanningen van de staatsregering om het gebied om te vormen tot een levendig en eigentijds stadsdistrict. De nieuwe kantoren van Port Adelaide liggen aan het water en naast de iconische Birkenhead Bridge. Naar verwachting zal deze ontwikkeling snel een katalysator worden voor een dramatische regeneratie in het gebied.

Hoewel hedendaagse esthetiek belangrijk was, was dat niet de enige overweging voor dit moderne overheidsgebouw, want in hun ontwerp hebben de architecten een eerbetoon gebracht aan het historische karakter en het industriële verleden van het gebied. Zij hebben een ruimte ontworpen die samenwerking en flexibiliteit aanmoedigt. Het maakt een mobiele manier van werken mogelijk in een stimulerende werkplek die het ruwe en industriële plaatselijke karakter weerspiegelt. Er is gebruik gemaakt van bakstenen bekleding, zichtbaar beton en getextureerd glas. Daarnaast verwijzen metalen platen en touw rechtstreeks naar de maritieme geschiedenis van de haven, terwijl zichtbare technische installaties een meer magazijngevoel creëren. Een combinatie van gerecycleerd en onbewerkt hout zorgt voor warmte, terwijl de verlichting en het zachte meubilair werden gekozen om een meer huiselijke sfeer te creëren.

Overal zijn materialen met hoge duurzame en akoestische prestaties gebruikt. Dominant zijn de houtwol plafondpanelen van Troldtekt die zijn geïnstalleerd in zwarte, witte en natuurlijke afwerkingen. Geleverd door Himmel Interior Systems, creëren deze panelen zowel prachtige structuren alsook rustige open ruimtes en discrete privékantoren. Belangrijk is dat ze een natuurlijke, rustieke warmte toevoegen en zo aanvullen op het historische gebruik van hout in de haven. Dit alles zorgt voor een neutraal en natuurlijk palet; industriële texturen die een unieke werkomgeving creëren en het dramatische uitzicht op het water van de haven alles behalve verstoren.

Het gebouw is momenteel in aanbouw en wordt opgeleverd via een Design and Construct-aanbesteding waarbij Walter Brooke samenwerkt met aannemer Hansen Yuncken. Het project werd aanvankelijk aanbesteed door de Zuid-Australische regering (DPTI). Walter Brooke werkte samen met ontwikkelaar epc.Pacific toen hun ontwerpconcept werd gekozen uit een twintigtal andere voorstellen. De inrichting is ontworpen voor het zogenaamde Activiteitgericht Werken (ABW) voor de 500 regeringsmedewerkers van twee afzonderlijke regeringsagentschappen die vanuit verschillende plaatsen in de omgeving van Adelaide naar het gebouw verhuizen.

Het ene agentschap zal twee verdiepingen bezetten, terwijl het andere op een andere verdieping werkt. Beide hebben een gemeenschappelijk ontwerpthema, gebaseerd op een contextuele en culturele associatie met het district Port Adelaide.  Het ene bureau zal een echte op activiteiten gebaseerde werkomgeving (ABW) omarmen, terwijl het andere bureau een meer traditioneel, teamgericht, team-zone model zal volgen (met toekomstige opties voor een ABW evolutie).

Dit project is een prachtig voorbeeld van proactieve samenwerking tussen ontwikkelaar, toekomstige huurders (overheidsinstellingen) en Walter Brooke Architects, niet alleen qua ontwerp en inrichting maar ook qua aanbesteding met oog op de South Australia Government Industry Participation Policy.