In het beste licht

In the picturesque village of St. Gilgen on the shores of Lake Wolfgang, architect Peter Dokulil has transformed a former commercial property into the perfect office space as a way of literally showcasing his work in the best light.

Akoestische plafonds van Troldtekt in kantoren en commerciële gebouwen

Wie door het Oostenrijkse dorp St. Gilgen aan het Wolfgangmeer rijdt, kan niet om een drie verdiepingen tellend gebouwencomplex heen, centraal gelegen aan de Mozartplatz, met opvallende geschilderde details. Het linker gedeelte van dit complex is al meerdere generaties in het bezit van de familie van de architect en wordt gekenmerkt door traditionele Oostenrijkse balkons van donker hout tegen een geel geschilderde gevel. De bedrijfsruimten op de begane grond hebben in het verleden allerlei soorten bedrijven gehuisvest, van winkels tot bancaire dienstverleners.

Verschillende lichtstemmingen in moderne kantoren

Toen de vorige bewoner, een bankkantoor, in 2020 vertrok, besloot de eigenaar het pand - dat profiteert van een goed zichtbare centrale ligging - om te vormen tot ongeveer 85 vierkante meter kantoor- en presentatieruimte voor zijn eigen architectenbureau.

De architect en lichtdesigner, die gespecialiseerd is in hoogwaardige verlichtingssystemen voor structuren met hoge esthetische eisen, zoals kerken, kunstruimtes, conferentiezalen, restaurants en gevels, had een belangrijke opdracht voor ogen: in het open kantoor een reeks verschillende lichtstemmingen presenteren die potentiële klanten meteen een indruk geven van de veelzijdige mogelijkheden van lichtdesign.

In de nieuwe kantoren wordt dit bereikt met in het plafond geïntegreerde, verblindingsvrije LED-lichtbronnen, die het door de ramen binnenvallende daglicht overdag subtiel aanvullen met kunstmatig daglicht. Als de schemering valt, zorgt een individueel aangepaste regeltechniek ervoor dat de verlichting en daarmee de lichtsfeer overgaat in warme, gezellige tinten. Deze nieuwe kantooropstelling biedt klanten en partners de mogelijkheid om in één ruimte de voordelen van geoptimaliseerde, op specifieke eisen afgestemde verlichtingsscenario's te ervaren.

De combinatie van licht, design en optimale akoestiek

De combinatie van akoestisch effectieve plafonds en geïntegreerde verlichting wordt een steeds belangrijker onderdeel van het werk van de lichtontwerper. In feite heeft hij al in verschillende projecten met succes verfijnde verlichtingsschema's gecombineerd met ontwerpgerichte akoestische plafonds - een aspect dat cruciaal is voor de acceptatie door de gebruiker van architectonische ontwerpen.

Door het installeren van de Troldtekt® line design oplossing in zijn eigen kantoor, is de architect er opnieuw in geslaagd om exclusief lichtontwerp, superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat te combineren met karaktervolle esthetische aantrekkingskracht.