Duurzaamheid, vakmanschap en tastbaarheid

... zijn topprioriteiten voor de jonge, in Aarhus gevestigde, ontwerpstudio FEM. Bij Institut for (X) op de voormalige spoorgoederenwerf Godsbanen, dichtbij het stadscentrum, hebben de drie studenten achter FEM een eigen kantoor gebouwd, waar duurzaamheid, vakmanschap en tastbaarheid allemaal naadloos op elkaar aansluiten.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in kantoorgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het kantoor van de studio is ontworpen en gebouwd met het idee om het vloeroppervlak tot een minimum te beperken met behoud van een hoge mate van materialiteit en vakmanschap. Een paar eenvoudige kenmerken, zoals een klein verschil in vloerniveau en een royale plafondhoogte, creëren een uitnodigend gevoel, dat versterkt wordt door de grote hergebruikte ramen van de universiteit van Aarhus.

Het gebouw maakt deel uit van het Aarhus office community Institut for (X) en daarom maakte ze gebruik van het concept van stapelen. Het kantoor heeft de vorm van een klassieke container, maar met een overdekte galerij. Een overhang is ook toegevoegd om de totale hoogte minder overweldigend te maken.

Hout binnen, buiten en op het plafond

Binnen de 21 vierkante meter is ruimte gevonden voor een kitchenette, een eethoek, toilet, een slaapgedeelte en vier werkplekken. De filosofie van FEM is om te laten zien hoe ingenieuze lay-out en hoogwaardige materialen prioriteit moeten krijgen boven het vloeroppervlak. Door het te doen met minder ruimte, is het mogelijk energie en geld te besteden aan materialen en ontwerpen die langer meegaan - ten behoeve van het milieu.

De gebruikte materialen zijn ruw, voor een tastbare en fysieke ervaring. Slijtage en gebruik zullen zorgen dat de materialen gaan patineren. De akoestische plafondpanelen Troldtekt zijn een goed voorbeeld van de bewuste materiaalkeuze.

“We hebben gekozen voor Troldtekt omwille van het binnenklimaat en de akoestiek. Het is een perfecte keuze. De panelen zijn gemaakt van zichtbare houtwolvezels en zijn duidelijk een natuurlijk product en we houden van dit element van transparantie ”, zegt Frederik Ravn.